Nordmenn lite bekymret for brann

Når vi nærmer oss jul er brannfaren i norske hjem på sitt høyeste. Men folk flest er ikke bekymret. 

 En undersøkelse boligalarmselskapet Verisure har fått utført, viser at 72 prosent av oss er lite eller helt ubekymret i forhold til at brann kan oppstå i egen bolig. Likevel skjer det alt for ofte. Derfor er det viktig å følge enkle råd som kan redusere risikoen for at julefeiringen praktisk talt går opp i røyk.

I en landsrepresentativ sikkerhetsundersøkelse YouGov har utført svarer kun 6 prosent at de er svært bekymret for brann i sin bolig og 19 prosent at de er litt bekymret. 60 prosent svarer de ikke er særlig bekymret og 12 prosent er helt ubekymret.

 – Når så mange er lite bekymret for brann er det helt klart at folk trenger påminnelser av hva som forårsaker brann og hvordan man kan sikre seg med varsling og slukking, sier Eva Overholt, leder for Verisure alarmsentral i en pressemelding.

Julens risikofaktorer
38 prosent er mest bekymret for at feil i det elektriske anlegget skal forårsake brann. Videre er 18 prosent mest bekymret for at elektrisk utstyr skal ta fyr, som ved lading av mobiltelefon eller nettbrett. 10 prosent er mest bekymret for å glemme å slå av komfyren og 8 prosent er redd for å glemme stearinlys. 

– Det folk er mest bekymret for stemmer veldig godt overens med de reelle brannårsakene som rapporteres fra vår alarmstasjon, sier Overholt i Verisure. 

– Risikoen for overbelastning av det elektriske anlegget øker i julen på grunn av matlagingen på høygir og mer oppvarming. Mye matlaging og levende lys som glemmes eller som kommer i kontakt med brennbart materiale som for eksempel juledekorasjoner, er også blant julens store risikofaktorer, sier Overholt, som gir følgende tips for en julefeiring uten brann.

10 tips mot julebrann:

1. Ikke gå fra komfyren når du lager julematen. Ha et brannteppe i nærheten av komfyren. Brannteppe er mest effektiv når smult eller fett tar fyr. Matlaging i alkoholpåvirket tilstand bør unngås.

2. Ikke bruk levende lys sammen med juledekorasjoner da de kan inneholde brennbart materiale. Hold levende lys unna noe som kan brenne og sett de på fat av metall eller i en solid lykt.

3. Vær ekstra varsom med slukking av levende lys. Dobbeltsjekk at alt er slukket før leggetid eller du forlater boligen.

4. Påse at brannslukningsapparatet er innenfor holdbarhetsdato og at pilen på måleren står på grønn sone.

5. Bruk tørr ved i peisen. Fyr ikke opp med papir eller brennbar væske. Ikke brenn gavepapir.

6. Lad mobil og nettbrett når du er våken. Skal du absolutt lade om natten, så legg enheten som skal lades på en tallerken eller på noe annet som ikke kan ta fyr, i et annet rom enn der du sover. Koble gjerne til Smartkontakt med tidsinnstilling slik at mobilen kun lades i et bestemt tidsrom – for eksempel lading slås av kl. 23.

7. Trekk ut støpselet på juletrebelysning om natten. Vær oppmerksom på adventstjerner som er laget av papir og trekk ut kontakten om natten. Bruk så lite skjøteledninger som mulig til julebelysning.

8. Sjekk at røykvarslerne fungerer. Enhver bolig skal etter forskriftene ha minimum en røykvarsler i hver etasje. Disse områdene må være dekket: Kjøkken, stue, utenfor alle soverom, utenfor teknisk rom.

9. Vurder om du har god nok brannvarsling. De beste brannvarslingssystemene er både seriekoblede, sier ifra om hvor det brenner, og er koblet til en alarmsentral som overvåker systemet for feil og passer på batterilevetiden. Kameraer og tale/lyttefunksjon gjør at alarmsentralen lettere kan finne ut hvor det brenner og varsle boligeier og brannvesen.

I fjor ble det registret 30 branner på nyttårsaften. Vis rakettvett!