Foto: Voorman / EMV Construction

Roboter skal demme opp mot stålimporten

Norske stålleverandører investerer millioner i roboter for å ta opp konkurransen med utlandet.

EMV Construction er en av flere leverandører av stålkonstruksjoner som har investert kraftig i robotisert produksjonsutstyr. Det er et viktig grep for å øke konkurransekraften i møtet med den økende importen.

– Vi må ha en stadig utvikling og effektivisering for å være konkurransedyktige og automatiseringen er et viktig ledd for å øke volumet stål med samme bemanning, sier daglig leder i EMV Construction Verner Fagerli til Byggeindustrien.

Bedriften, som holder til i Magnor i Eidskog kommune, har den siste tiden investert 15 millioner kroner i tre maskiner, utvidelse av produksjonshaller og opplæring av ansatte. Det er en viktig investering for å øke konkurransekraften i møtet med rimeligere importvarer.

Fagerli håper et bedre samarbeid mellom norske stålprodusenter og grossister kan bidra til å styrke norske bedrifters konkurranseevne mot lavkostland og spesielt import av stålkonstruksjoner.

– Vi håper denne investeringen vil komme både bransjen og ikke minst sluttbruker til gode med norskproduserte varer av høy kvalitet, sier han.

Fleksibilitet

Den automatiserte maskinlinjen kommuniserer direkte med modelleringsprogrammer som blir brukt ved design av stålkonstruksjoner og fjerner dermed flere menneskelige kommunikasjonsledd der feil kan oppstå.

Sagen måler opp og kapper profiler i rett lengde og kappegrad selv, og bormaskinen borrer og gjenger hull på riktig sted i løpet av sekunder før profilen blir sendt automatisk til neste maskin.

Fagerli forteller at plasmaroboten i produksjonslinjen gir Hedmarks-bedriften ekstrem fleksibilitet og at den kan figur-
skjære og merke alle fire sidene av stålprofilene.

– Systemet gjør det mulig å utforme og produsere konstruksjoner med svært komplekse forbindelser, sier han.

Økt kapasitet og lavere kostnader

Maskinene har oppmerkingssystem som merker opp plassering av detaljer i målestokk 1:1. Den markerer også detaljnummer som gjør det enkelt å finne fram når detaljer skal sveises til profilene.

– Vi ser tidsbesparelser mot manuelle oppmålinger og oppmerkinger som medfører økt kapasitet og lavere kostnader på egen produksjon. Kompliserte søyler og bjelker vil kunne gi gode kostnadsbesparelser. Maskinlinjen gir oss kapasitet til å hjelpe andre bedrifter med bearbeiding i tillegg til vår egen produksjon, opplyser han.

Flere maskinleverandører

Det er flere internasjonale maskinleverandører som kan levere denne type produksjonsutstyr. Fagerli sier at det varierer litt hvilke begrensninger maskinene til de ulike leverandørene har i forhold til å håndtere ulike profiltyper. Det er også ulikt om leverandørene kan levere komplette automatiserte linjer med flere maskiner eller om de leverer kun for eksempel en bormaskin eller en plasmarobot.

– Vi valgte en leverandør som kunne tilby en komplett, samkjørt maskinlinje med alle maskinene vi trengte og som gir bra brukerstøtte på samtlige maskiner, sier han.

Konkurransen for de norske leverandørene av stålkonstruksjoner er beinhard og utvikling i markedet og ordretilgang er helt avgjørende for EMV Construction.

– Konkurransen i markedet er tøff, men alle eierne i bedriften har bidratt i dette arbeidet og vi tenker langsiktig. Vi håper at denne investeringen og effektivisering skal gjøre oss konkurransedyktige og at våre kunder tenker miljø og ønsker norskproduserte varer, sier han.