Skanska skal nå teste Bedrock på reelle prosjekter. Foto: Bård Gudim

Skanska tester norsk innovasjon

Norsk Institutt for  luftforskning (NILU) har utviklet Bedrock, som kartlegger grunnforhold raskere, enklere og rimeligere enn dagens løsninger. Nå skal Skanska teste systemet.

Prosjektet, som er støttet av Forskningsrådets FORNY-program, bygger på kompetanse innen akustikk og signalbehandling.

Hjernen bak løsningen er NILU-ingeniør Rolf Haugen. Han hadde planer om å installere varmepumpe med bergvarme i hjemmet, og mottok et tilbud på boring med høyst uforutsigbare kostnader. Fra Norges Geologiske undersøkelser fikk han bekreftet at det heller ikke fantes noe instrument som kunne måle avstanden ned til grunnfjellet.

- Da begynte ballen å rulle, forteller Haugen.
- Prosjektet er teknologisk veldig krevende og berører flere fagområder. Dette er delvis upløyd mark, sier Haugen i en pressemelding.

Med seg i prosjektet har han Leif Marsteen fra NILU, Jan Fredrik O. Häger fra Kjeller Innovasjon, samt Volker Oye, Dominik Lang og Abdelghani Meslem fra NORSAR. Et samarbeid som har fungert utmerket og ifølge Haugen, har vært helt avgjørende for utviklingen av løsningen, samt etablering av selskapet Kalliopera. Nå skal Skanske teste det på flere av sine byggeplasser.

Flere bransjer har behov for bedre kjennskap til grunnforhold før arbeid igangsettes. Aktuelle bruksområder for Bedrock er veiplanlegging, bane, bygg og brønnboring.

To tredjedeler av alle nye veiprosjekter og tre fjerdedeler av alle nye jernbaneprosjekter er forsinket etter fire år. Mange av forsinkelsene skyldes at utbyggerne møter uventede grunnforhold etter at prosjektet har startet. Med Bedrock kan man planlegge bedre, spare tid og kostnader.