Leo Grünfeld i analysebyrået Menon, har regnet på hva som kan forventes av ny arbeidskraft som et resultat av kutt i formuesskatten. Han sier at et kutt i selskapskatten ville vært mer gunstig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Kutt i formuesskatten ikke gunstig

Regjeringen har kuttet formuesskatten tre år på rad med begrunnelse om at det vil skape flere arbeidsplasser. Eksperter mener det ikke vil bære frukter.

Tirsdag skrev Klassekampen at de 50 rikeste i Norge sparer til sammen nesten én milliard kroner i skatt i løpet av regjeringens fireårsperiode. Dette utgjør 250 millioner i året, som regjeringen mener skal føre til flere arbeidsplasser gjennom reinvesteringer.

Leo Grünfeld i analysebyrået Menon laget i fjor en rapport for finansminister Siv Jensen (Frp) da hun ville ha ekspertråd om formuesskatt. Nå har Grünfeld laget en utregning for Klassekampen som viser at kutt i formuesskatten ikke er like gunstig som en reduksjon i selskapskatten.

– Dersom de 250 millioner kronene heller hadde gått til offentlig lønn, ville det kunne ha skapt 400 arbeidsplasser i året, sier Grünfeld.

Grünfelds regnestykke viser at om de 250 millionene blir reinvestert, vil det gi 175 millioner i lønnskostnader. Halvparten av dette anslår han vil gå til importert arbeidskraft, som betyr at 100 nye årsverk er det som kan forventes.

Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse er svært skeptisk til økt sysselsetting gjennom kutt i formuesskatten.

– Om utfordringen er å skaffe Norge nye bein å stå på etter oljen, vil det å bruke disse midlene på innovasjon, ny industri og forskning ha langt større effekt, sier han.