Foto: Nina Emilie Pay/Jernbaneverket

Follobane-entreprenørene i gang med nytt kurs om lønns- og arbeidsvilkår

Norske lønns- og arbeidsvilkår skal følges. Follobanens totalentreprenører og deres underentreprenører settes på kurs og får klar beskjed i kjølvannet av bruddene som ble oppdaget.

Jernbaneverket gikk tidligere i høst ut med informasjon om at det var avdekket brudd på lønns- og arbeidsbestemmelser på alle parsellene i prosjektet. Ett av tiltakene for å forhindre at dette skjer igjen var å sende de utenlandske entreprenørene tilbake til skolebenken.

– De øverste lederne fra hver totalentreprenør deltok og det er et godt tegn, sier Torbjørn Amundsen, partner i KPMG Law i en pressemelding.

- I det daglige håndteres lønns- og arbeidsvilkår naturlig nok av HMS-stabene, men det er viktig at ledere har tilstrekkelig kunnskap til å kunne lede også dette arbeidet. Blant annet bør lederne ha kunnskap om de viktigste bestemmelsene i Arbeidsmiljøloven og vite hvilken innvirkning disse har på deres eget selskap og på deres underleverandørers lønns- og arbeidsvilkår, poengterer Amundsen.

Jernbaneverket forteller at også før tilbud ble levert inn til Follobaneprosjektet, var prekvalifiserte selskaper gjennom kurs om lønns- og arbeidsvilkår.

– Våre kurs inngår i vår tiltakspakke, sier Follobanens HMS-leder Kirsten Helgesen.

– Prosjektets ansatte følger en egen prosedyre for kontroll av lønns- og arbeidsvilkår. I denne oppskriften står det blant annet at revisjoner skal inngå i arbeidet og når revisjoner viser avvik, skal man lage tiltaksplan. Kurs for totalentreprenører og deres underleverandører er blant flere tiltak vi er i gang med, sier Helgesen.

I Follobaneprosjektet er brudd på lønns- og arbeidsvilkår oppført som en prosjekt-risiko. Temaet er hver måned en del av prosjektets risikooppfølging i delprosjektene og i ledergruppen.

Jernbaneverket har også inngått en samarbeidsavtale med Skattedirektoratet for å forsterke arbeidet med lønns- og arbeidsvilkår.