Gjennomslag i Lysebotn II kraftverk

Onsdag gikk gjennomslagssalven for trykktunnelen i Lysebotn II kraftverk i Forsand i Rogaland.

Det skriver kraftverkseier Lyse Produksjon i en pressemelding fredag.

Klokken halv ti om kvelden onsdag 13. juli gikk endelig gjennomslagssalven for trykktunnelen til Lysebotn II kraftverk i Forsand kommune. Tunnelen er 3.300 meter lang, og forbinder kraftstasjonen med vannmagasinene på fjellet.

– Tunnelarbeidene har gått etter planen, til tross for krevende forhold med en stigning på 20 prosen, men med overveiende gode geologiske forhold, sier prosjektdirektør Bjørn Roger Otterdal i Lyse Produksjon i pressemeldingen.

Skifter fokus

Totalt er det bygget 7.800 meter med nye vanntunneler i tillegg til over 3.000 meter med andre tunneler. De nye vanntunnelene bidrar til at det nye kraftverket vil få en produksjon som er 15 prosent større enn i det gamle kraftverket. Tunneldriften har tatt drøye 26 måneder, skriver Lyse Produksjon.

Totalt er det transportert ut nært 50.000 dumperlass med stein, som i all hovedsak er benyttet til støttefylling og molo for ny småbåthavn i Lysebotn med plass til 30 båter.

Fullføringen av tunnelarbeidene gjør at hovedfokus framover dreies mot betongarbeidene i kraftstasjons- og transformatorhall, slik at en er klare til å starte montasje av elektromekanisk utstyr vinteren 2017, heter det i pressemeldingen.

Parallelt med betongarbeidene i stasjonsområdet vil det også pågå montasje av luker og andre mekaniske innretninger i tunnelsystemet. Etter at disse arbeidene er sluttført, vil en skyte utslagene under vann i Lyngsvatn, Strandvatn og mot Lysefjorden.

Ramme på 1,8 milliarder

De forberedende arbeidene startet opp sommeren 2013, mens hovedarbeidene startet opp i mai 2014 i regi av Implenia Norge. Kraftverket skal settes i drift våren 2018, og har en kostnadsramme på 1,8 milliarder kroner. Årsproduksjonen blir på 1,5 terrawattimer, tilsvarende forbruket i 75.000 husstander.

– Kraftverket får en installert ytelse på 370 megawatt, hele 76 prosent større enn i dagens kraftverk. Det nye kraftverket er det desidert største under bygging i Norge, og vil være viktig for Lyse i møtet med de endringene som forventes å komme i kraftmarkedet de kommende årene, sier administrerende direktør Bjørn Honningsvåg i Lyse Produksjon.