Het boligsommer

Boligprisene fortsetter å stige - og de øker mer enn de fleste forventet ved inngangen av året.

Motoren i prisveksten er Oslo og sentrale deler av Østlandet. Det burde ikke komme som noen overraskelse at prisene stiger i Stor-Oslo – dette var vært varslet i lang tid – men prisene ser nå ut til å stige enda mer enn selv de mest optimistiske så for seg. Hovedårsaken er selvsagt at det er for få ledige boliger i markedet. Aldri tidligere er et blitt registrert så få brukte boliger og kombinerer man dette med en for lav nybygging må det bare bli slik. Behovet er nå lagt høyere enn tilbudet i markedet, og da får vi en prisvekst som vi nå er vitne til, og derfor får vi også en kraftig prisvekst i en relativt rolig måned som juni.

Boligprisene er nå 13,4 prosent høyere Oslo enn de var for ett år siden. Det er en enorm vekst – og om man ser på prisveksten de siste årene har denne vært formidabel, noe som selvsagt er positivt for de som er inne i markedet, men som gjør det stadig vanskeligere for nyetablerere å skaffe seg sin første bolig. Om denne utviklingen forsetter, får vi det slik som i verdensmetropoler som London, New York og Paris – sentrum blir for de velbemidlede. Man kan like en slik utvikling eller ikke – men det går nå mot denne retningen om ikke noe drastisk skjer på tilbudssiden. Det betyr i klartekst at boligbyggingen må opp. Og utviklerne står selvsagt klare – hvem vil vel ikke komme inn i markedet i dagens boligmarked hvor muligheten for profitt er såpass stor - problemet er selvsagt at det er for få tomter i markedet – og med den store tilflyttingen til hovedstaden kombinert med lave renter og et bra arbeidsmarked – vil denne utviklingen bare tilta. Her må myndighetene rett og slett levere og se til at flere tomter blir klargjort for bygging.

Men nesten uansett hvor mange tomter som realistisk kan realiseres nå, vil prisveksten fortsette i flere år fremover. Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann spår er prisvekst på 50 prosent de neste fem årene. Med dagens prisutvikling er dette ikke noen vågal påstand – men meget realistisk og noe som er mer enn sannsynlig.

Juli blir en rolig måned i boligmarkedet, men det vil nok bli hard kamp om de objektene som er i til salgs. Høsten kommer derimot til å bli både hektisk og spennende. Mange sitter tradisjonelt og venter med å selge til over sommeren, men det er ikke sikkert høstslippet blir like stort som før. Vi vil tro mange allerede har lagt sine boliger utfor salg i det hete forsommer- og sommermarkedet. Dermed ligger det an til et ytterligere prisbyks i markedet etter ferien.