Ville du bodd i et hus laget av dette? Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Her er fremtidens byggematerialer

Glem stål og betong – i fremtiden kan du bo i skjelettbyer med bygninger av ben.

Hvordan skal verden bygge boliger i takt med den stadig økende befolkningsveksten uten at CO2-utslippene når nye høyder?

Svaret fra forskere på universitetet i Cambridge er som snytt ut av en makaber, dystopisk science fiction film: Boligbygg av ben.

- Bare fordi vi kan bygge alle bygninger av stål og betong, betyr ikke det at vi burde gjøre det, sier bioingeniør Michelle Oyen fra universitetets ingeniørfaglige institutt.

Miljøvennlige materialer

I dag er det hovedsakelig stål og betong som brukes til å bygge boliger i byer, men de to materialene er langt ifra bærekraftige. Sammen står de for opp mot en tiendedel av verdens CO2-utslipp.

Et forskningsteam på universitetet i Cambridge forsker derfor på nye, naturlige og mer miljøvennlige byggematerialer som kan erstatte de to miljøverstingene.

Et alternativ er ifølge dem å bygge blokker og skyskrapere med kunstige ben. Man benytter allerede kunstige ben til medisinske implantater. Ideen er å skalere opp materialene for å bruke dem som byggematerialer.

Skjelettby: Forskere på universitetet i Cambridge mener ben kan være godt egnet som byggemateriale. Illustrasjon: University of Cambridge

- Vi ønsker å revurdere måten vi gjør ting på, sier Oyen.

Forskerne har allerede skapt kunstige ben i små doser som kan benyttes som byggematerialer.

- Prosessen kan gjøres ved romtemperatur og er billig, energieffektiv, og enkelt å skalere opp, forklarer hun.

Skjelettbyer

Proteiner og mineraler i benet gjør bygningsmaterialet hardt og robust, og på sikt ønsker de å produsere ben som reparere seg selv.

Les mer om hvordan de lager materialet i pressemeldingen fra universitetet.

Oyen tror imidlertid det vil ta tid før vi bor skjelettbyer.

- Alle eksisterende bygninger designes med betong og stål i tankene. Å bygge bygninger med helt nye materialer vil bety en fullstendig nytenkning for hele bransjen. Men hvis du ønsker å gjøre en reel endring for å få ned utslippene, så tror jeg det er det vi er nødt til å gjøre, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Såkalte Artisanopolis vant arkitektkonkurranse for flytende byer. Illustrasjon: The Seastanding Insitute

Flytende fremtidsbyer

Cambridge-forskerne er langt ifra de eneste som har kommet med kreative forslag til mer miljøvennlige fremtidsbyer. Byggeindustrien har tidligere skrevet om Byggutengrenser som vil møte stigende temperaturer med flytende betongbyer.

Amerikanske The Seasteading Institute jobber også for å realisere verdens første permanente flytende samfunn, og har arrangert egne design- og arkitektkonkurranser for flytende byer.

Byggeindustrien har tidligere omtalt at de er i forhandlinger med vertsland om utbygging, og at de har fått med seg et nederlandsk ingeniørfirma på planene.

Sammen har de lagt opp til en moduloppbygging av de nye byene. Planen er å bygge opp byene i nærheten av land, for så å slippe dem løs når de har vokst seg store.

Oppbyggingen skal minne mye om teknologien som benyttes til å holde store skip og oljerigger flytende. Bølge- og vindkraft nevnes som mulige energikilder, og det finnes også planer for hvordan man skal være selvforsynt med mat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik kan verdens første undervannsby se ut.

Illustrasjon: Shimizu Corporation

Undervannsbyer

Andre utenlandske selskaper som vil bygge byer under vann.

Det japanske selskapet Shimizu Corporation lanserte i 2014 planene for verdens første undersjøiske by, som har fått navnet «Ocean Spiral».

Undervannsbyen, som er tenkt å huse næring, hotell og omtrent 5.000 boliger, skal hente energi fra havbunnen, og tilby et høyteknologisk og gjestmildt boalternativ i et stadig mer ugjestmildt klima hvor havet truer med å legge bebodde landområder under vann.