Mathieu Veulemans i Direktoratet for Byggkvalitet. Arkivfoto.

DiBK med sjekklister i digital versjon

Nettstedet Produktdokumentasjon.dibk.no gir kommuner som fører tilsyn med produktdokumentasjon av byggevarer 20 produktspesifikke sjekklister til bruk i tilsynet.

- Sjekklistene er en digitalisering av listene som allerede ligger i veiledningen for kommunens produkttilsynet. Vi utelukker ikke å utarbeide og digitalisere nettsiden med flere produkter, sier Mathieu Veulemans, seniorrådgiver i Direktoratet for byggkvalitet i en pressemelding.

Nettsiden er bygget slik at brukeren klikker seg gjennom en rekke spørsmål, og får deretter mulighet til å lagre en oppsummering av svarene som er gitt. Oppsummeringen gir kommunen råd om hvilke reaksjoner kan treffe hvis det foreligger avvik etter tilsynet.

Nyttige innspill fra bransjen og kommuner

Direktoratet har samarbeidet både med bransjen og kommuner for utviklingen av nettsiden, og setter pris på innspill som ble gitt underveis. Tilbakemeldingen fra bransjen og kommuner om den ferdige versjonen av nettsiden er ifølge DiBK positiv:

- En veileder som Produktdokumentasjon.dibk.no er etter vår mening et godt og viktig verktøy for de som skal føre tilsyn i byggesaker. Veilederen kan også med fordel brukes allerede i innkjøpsfasen for en enkel, innledende kontroll av dokumentasjon på tilbudte varer. For ansvarlige og uavhengig kontrollerende foretak vil den også være et nyttig og tidsbesparende verktøy, sier Kjell Sørli, Regionsjef i Temporent AS

Kommunene anser nettsiden som et nyttig verktøy for sitt tilsynsarbeid.

- Nettsiden vil være av stor hjelp for oss når vi gjør tilsyn med produktdokumentasjon av byggevarer. Siden er lett å bruke, og har et bredt utvalg av byggevarer. Sjekklistene oppfordrer oss til å stille oss de samme spørsmålene hver gang vi skal vurdere dokumentasjon av byggevarer. Dette gjelder også for byggevarer som ikke er dekket av nettsiden", sier Marit Henriksdatter, enioringeniør 
i Plan- og bygningsetaten i 
Oslo kommunes

Økt seriøsitet i byggenæringen

Både Direktoratet og bransjen håper at mange vil ha nytte av det nye verktøyet Produktdokumentasjon.dibk.no og at den vil bidra til å øke innkjøpernes og kontrollforetakenes kompetanse.

- Det er vårt håp at veilederen vil bli flittig benyttet både i innkjøpsfasen og ved uavhengig kontroll og tilsyn. Resultatet vil helt sikkert føre til en enda høyere seriøsitet i bransjen, avslutter Kjell Sørlig