Foto: Arild FørdeAnleggsleder Hans Aksel Fjelldal blir intervjuet av Ole Johannes Øvretveit ed åpningen av utsiktspunktet. Foto: Arild FørdeFoto: Arild FørdeFoto: Arild FørdeFoto: Arild FørdeFoto: Arild FørdeFoto: Arild FørdeFoto: Arild FørdeFoto: Arild FørdeFoto: Arild FørdeFoto: Arild FørdeFoto: Arild FørdeFoto: Arild Førde

Utsikten på Gaularfjellet åpnet torsdag

Torsdag ettermiddag ble Utsikten, det spektakulære turistveiprosjektet på Gaularfjellet, offisielt åpnet.

Prosjekt er bygget ut i regi av Nasjonale turistveger, er tegnet av Code arkitekter og bygget av Veidekke Entreprenør

– Det er et spektakulært prosjekt som vi er stolte over å ha vært med på. Dette er virkelig et landemerke av de sjeldne, sier anleggsleder Hans Aksel Fjelldal i Veidekke Entreprenør.

Betongplattformen over Gaularfjellet blir nok et mye besøkt monument i årene som kommer. Rasteplassen ligger på toppen av stigningen opp fra Vetlefjorden, og fra det punktet har man utsikt over landskapet og fylkesvei 13.

Betongflaket inneholder kjøreareal, sittekanter, utsiktssteder og et amfi mellom de tre hjørnene på ca. 420 m2. Størrelsen på betongflaket er ca. 800 m2 og er en sammenhengende trekant med oppbrettede hjørner.

– Det er ingen tvil om at dette har vært et prosjekt med utfordrende betongarbeid med dekkereis i krevende terreng og mye komplisert armering, sier Fjelldal. Veidekke Entreprenør, distrikt Sogn og fjordane, har tidligere bygget Stegastein på Aurlandsfjellet, et annet utsiktspunkt i nasjonale turistveger med en svimlende utsikt.

Det var direktør Kristian Jørgensen i Fjord Norge står for den offisielle åpningen.

- Å bygge den 300 m² store utsiktsplattformen har vært krevende både i planlegging og byggeprosess, men planleggere og entreprenør har gjort en formidabel jobb, og nå kjennes det godt at prosjektet endelig er i mål, sier Bjørn Andresen, strekningsansvarlig for Nasjonal turistveg Gaularfjellet.

- Ambisjonen var å favne hele rasteseansen i et stort grep med større mangfold. Dette gjennom å etablere flere og ulike oppholdssteder og bevegelsesmåter, forteller arkitekt Eivind Nygaard i Code AS, som vant arkitektkonkurransen om å planlegge Utsikten i 2008. I tillegg til flott utsikt tilbyr utsiktplattformen amfi, toaletter og parkering for bil og buss. Det er også lagt opp til at besøkende kan bevege seg ut i terrenget, rundt og til dels under konstruksjonen.

Arbeidet med Utsikten ble påbegynt i 2014.
Byggherre: Statens vegvesen, Turistvegseksjonen.
Arkitekt: Code arkitekter.
Entreprenør: Veidekke, distrikt Sogn og Fjordane.