Husk hva som allerede er bygget

I Norge har vi tradisjonelt vært opptatt av og satt de største resursene rundt forskrifter og utdanning inn mot nybygg. Det er viktig å huske på at langt de fleste byggene i Norge allerede er bygget.

Rehabiliteringsmarkedet i Norge består av veldig mange milliarder kroner. Da er det også viktig at det settes nok fokus på rehabiliteringsmarkedet – det gjør vi ikke i tilstrekkelig grad i dag. Verken når det gjelder regler og forskrifter, eller utdanning. Det meste av fokuset rettes mot de nye byggene som skal settes opp, og det er selvsagt viktig, men det skjer for ofte at det som skal bygges fremover i for stor grad overskygger det som allerede er bygget - og det er altfor lett å glemme at det nettopp er her de største effektiviseringsgevinstene ligger.

Det er derfor helt riktig som John Christian Forester i Hjellnes Consult sier i en artikkel på bygg.no, rehabiliteringsoppgavene må i langt sterkere grad inn i utdanningsløpet. Han mener at det et paradoks at håndverkerutdanningene i hovedsak fokuserer på nybygg, og peker på at myndighetene bør se hva som ligger foran oss, og dermed tilpasse utdanningen etter dette og at det ligger et sterkt signal i at vi må jobbe med rehabiliteringsutdanningen.

Og det er selvsagt ikke bare i utdanningsarbeidet rehabiliteringsoppgavene bør komme sterkere på banen. Også innen energieffektiviseringsarbeidet er det opplagt for lite fokus på hva som allerede er bygget i forhold til nybygg. Det er nå ekstremt strenge krav på hva som settes opp av nybygg, men altfor lite fokus å hva som skal rustes opp av gammel bygningsmasse. Det tross alt her de største gevinstene ligge så vi håper Enova her kan spille en mer aktiv rolle enn de har gjort den senere tiden. Det er ufattelig mye som kan gjøres med eksisterende bygningsmasse, men de kan se ut til at myndighetene har glemt akkurat dette.