I 2012 ble en rekke trær ved Krifast tatt opp med rota og tatt vare på for gjenplanting. Nå ender de opp som ved. Foto: Jan Arve Ødegård/Tidens Krav.

Brukte 70.000 på å redde trær – nå er alle kappet ned

I 2012 brukte Statens vegvesen 70.000 kroner kroner på å berge verdifulle trær ved bomstasjonen på Krifast utenfor Kristiansund. Nå har etaten kappet ned alle sammen, melder tk.no.

- Flere av trærne skrantet og var i ferd med å dø. Dessuten er de svartelistet fordi de tilhører en uønsket art i norsk natur. Derfor var det ikke nødvendig å ta vare på dem lenger, sier Arnt Inge Ødegård i Statens vegvesen til lokalavisen Tidens Krav.

Det var i forbindelse med rivingen av bomstasjonen på Krifast i 2012 at Statens vegvesen satte igang med å berge 14 trær av typen svensk asal. De ble tatt opp med rota, pakket inn, vinterkonservert og fraktet bort. Dette fordi de sto i veien da bomstasjonen skulle rives og en ny, stor rundkjøring skulle anlegges på stedet, melder avisen.

Gartner Ole Myren, som både plantet trærne i 1992 og tok vare på dem i 2012, anslo overfor TK at trærne hadde en verdi på 30-40.000 kroner pr stk.

Den gang var import av trærne tillatt, men i løpet av de 20 åra som var gått fram til 2012, var det innført importforbud på grunn av fare for at trærne kunne spre plantesykdommen pærebrann.

Da rundkjøringa sto ferdig, ble trærne plantet ut igjen langs den nye fjellskjæringa ned mot rundkjøringa på Bergsøya. Tre år senere konstaterte Vegvesenet at flere av trærne skrantet. Trolig har de ikke tålt flyttingen. Dette er i alle fall den mest sannsynlige forklaringen, mener Arnt Inge Ødegård. Dette – i kombinasjon med at den nå også er svartelistet og uønsket i norsk natur – gjorde at det ble tatt en beslutning om å fjerne dem. For få dager siden ble de kappet ned.

– Også flere andre trær skal fjernes. Vi ønsker mer plen og parkpreg i området, sier Ødegård.

Etter råd fra miljøvernavdelinga hos fylkesmannen i Møre og Romsdal, vil Statens vegvesen sørge for å brenne trærne. Svenskeasal har nemlig høy risiko for spredning, men ved brenning er man på den sikre siden.

Les hele saken på tk.no (krever innlogging).