Avinor i rute i første kvartal

Avinor halverte driftsresultatet sitt fra første kvartal 2015, men rapporterer om økt flytrafikk og et effektiviserings- og utbyggingsarbeid i rute.

Det skriver Avinor i enpressemeldingpå sine nettsider.

Flytrafikken over Avinors lufthavner økte med 2,7 prosent i første kvartal i år, men driftsresultatet utgjorde kun 71 millioner kroner, ned fra 143 millioner samme periode i fjor, heter det i pressemeldingen.

Avinors effektiviseringsprogram er dog i rute, med mål om årlige besparelser på 600 millioner kroner fra 2018. I 2017 ferdigstilles utbyggingene ved Bergen og Oslo Lufthavner.

– Vi leverer god og sikker drift, våre utbygginger er i rute, og vi ligger an til å nå våre mål om effektivisering. Det er vi meget fornøyde med. Som tidligere år gir årets første måneder et svakt resultat. Luftfarten er konjunkturavhengig, og det ser vi tydelig i bransjens resultater, sier konsernsjef Dag Falk-Petersen i Avinor.

Utbyggingsprosjektene ved Oslo lufthavn, Gardermoen, og Bergen lufthavn, Flesland, følger fremdriftsplan og budsjett. Prosjektet på Gardermoen er omtrent 92 prosent ferdigstilt, og Flesland omtrent 81 prosent ferdigstilt ved utgangen av mars. Det forventes at begge prosjektene sluttføres i henhold til plan og budsjett i 2017.

Nedgang i inntektene

Flytrafikken i første kvartal 2016 målt i antall passasjerer over Avinors lufthavner økte med 2,7 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor. Økningen er størst i utlandstrafikken, mens offshore helikoptertrafikk fortsatt har nedgang. Avinor Flysikring hadde en reduksjon i inntektene fra overflygninger over Norge på 1,9 prosent i første kvartal, heter det i pressemeldingen.

Konsernets driftsinntekter i perioden utgjorde 2.288 millioner kroner med et resultat etter skatt på minus 2 millioner kroner. Resultat etter skatt er redusert med 39 millioner kroner fra tilsvarende periode i fjor som følge av reduserte driftsinntekter, økte prosjektkostnader ført over resultatregnskapet og økte avskrivninger. Konsernets underliggende driftskostnader viste en nedgang på 4,9 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Effektiviserer virksomheten

Avinor besluttet tidlig i 2015 å gjennomføre en omfattende effektivisering av virksomheten, heter det i pressemeldingen.

For perioden 2015-2018 er det satt et mål om samlet kostnadsreduksjon på i alt 1,5 milliarder kroner, med 600 millioner i kostnadsbesparelse per år fra 2018. Programmets prognose for gevinstuttak per mars 2016 ligger foran plan, skriver Avinor.

Konsernet rapporterer om stabil drift med en gjennomsnittlig regularitet på 99 prosent og en punktlighet på 89 prosent over siste 12 måneder.