Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS er den største arbeidsgiveren i Longyearbyen og på Svalbard.

Spesialproduserte Leca-blokker til Store Norske

I en helt spesiell fase av utdriving av kull på Svalbard, var det bare Leca som kunne hjelpe gruveselskapet Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS.

Norge har drevet gruvedrift på Svalbard siden begynnelsen av 1900-tallet. Fortsatt er Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS en hjørnesteinsbedrift og den største arbeidsgiveren i Longyearbyen og på Svalbard.

– Vi var kommet i en fase av utdrivingen hvor vi ikke kunne bruke treverk for å holde gruvetaket oppe, slik vi vanligvis som en ekstra forsterkning i tillegg til innlimte stålbolter. Treet ville forurenset kullet vi tok ut av gruva, forteller produksjonssjef Per Nilssen ved Store Norske i en pressemelding.

Skal krafses opp
I blokken med kull som graves ut er det allerede drevet en tunnel. Nå skal det kuttes kull fra blokken i en vinkel som gjør at utvinningsmaskinen ender i tunnelen. Lecablokkene er brukt for å holde taket opp.

– Når vi bryter gjennom veggen i tunnelen er det fare for at taket raser. Det er bygget 200 søyler langs tunnelveggen som skal holde fjellet oppe mens vi krafser oss gjennom, forteller Nilssen. Det betyr at også Leca-blokkene blir krafset opp i prosessen. De knuste blokkene havner i kullet som sendes ut av gruva, men forurenser ikke kullet slik treverk ville gjort.

– Søylene er stablet for hånd og er ikke murt. Vi ønsket oss blokker som var kompakte og tålte store påkjenninger. Trykket på søylene er opp mot 300 tonn, forteller han.

Spesialblokker
Metoden er kjent fra andre gruver, men er aldri tidligere blitt brukt i gruvene på Svalbard. Store Norske søkte derfor etter løsninger og sendte til slutt en henvendelse til Leca.

– Vi hadde ingen blokker som tilfredsstilte Store Norskes spesifikasjoner i katalogen, men fikk raskt utviklet en blokk som var egnet. Blokken som ble sendt til Svalbard ligner mye på lydblokken, men er bare 82 millimeter tykk, forteller Anton Hultqvist, prosjektingeniør i Leca.

Produktutviklingen og produksjonen gikk rekordraskt. I løpet av noen få uker var Svalbard-blokken testet, produsert og første last på vei med skip. I alt er det levert 26 000 blokker, noe som tilsvarer omtrent 300 kubikkmeter.

Kan droppe tre
Første gjennombrudd i tunnelveggen skjedde i slutten av februar. Søylene er stablet som kvadrater av 75 centimeter og er opp mot 3,5 meter høye.

– Vi er veldig godt fornøyd med samarbeidet med Leca. De fant raskt fram til en spesialblokk som vi kunne bruke til dette formålet, forklarer Nilssen. I alle år er det brukt treverk for å holde taket oppe. Erfaringene med Leca-blokkene er så gode at Store Norske nå vurderer å erstatte treverket med blokker av samme type.

– Leca-blokkene er både i håndtering og produktegenskaper en veldig sterk konkurrent til treverket. Det var viktig for oss at blokkene var jevne i kvalitet og lite avvik i størrelsen, og det har vi fått. Nå skal vi få mer erfaring med blokken, før vi vurderer hva vi gjør videre, sier produksjonssjef Per Nilssen i Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS.