Os Sjøfront No2

På en lang og smal tomt ved innseilingen til Os har Link Arkitektur AS og LAB Entreprenør AS skapt et særpreget og trivelig bomiljø.

Fakta

Sted: Os
Prosjekttype: Nybygg, bolig
Kontraktssum eks mva:
70 millioner kroner
Bruttoareal: 3.100 kvm
Tiltakshaver:
Os Sjøfront (Profier/Obos)
Byggherreombud: OTC
Totalentreprenør: LAB Entreprenør
Arkitekt og LARK: Link Arkitektur
Rådgivere: RIB: Holst & Valen l RIV: Oras Bergen og FBT Ventilasjon
l RIE: OneCo Technologies l RIAku: Sweco Norge l RIGeo: Multiconsult
l RIBr: Konsepta l Uavh kontroll: H2 Byggteknikk
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Sperrevik Anleggs-
service l Gulvstøp: Industrigulv-
spesialisten l Taktekking: Protan Tak l Blikkenslager: Os Blikk l Rekkverk: Montal System l Tømrer: Åsane Byggmesterforretning l Maler: Malermester Torgersen l Parkett: Bo Andren l Flis: Stor Bergen Mur og Flis l Rørlegger og sprinkling: Oras Bergen l Elektro: OneCo Technologies l Ventilasjon: FBT Ventilasjon l Heis: Scan Heis l Branntetting: Damsgård Brannsikring l Kjøkken og garderobe: Studio Sigdal l Stålarbeider: BSI Service l Lås og Bestal: Hole Lås

Os Sjøfront No2 er tegnet av Link Arkitektur AS, som også tegnet første byggetrinn. Tiltakshaver er Os Sjøfront AS, eid av PBOS og Profier. LAB Entreprenør har ført opp prosjektet i totalentreprise, med en kontraktssum på 70 millioner kroner eks. mva. Samlet areal er 3.100 kvadratmeter, med et boareal på 2.400 kvadrat-
meter. Byggestart var i midten av oktober 2014. Prosjektet ble fullført i midten av mars i år.

Sydvendte leiligheter
– Prosjektet omfatter 40 leiligheter i tre lavblokker, sier anleggsleder Per Jarle Jacobsen i LAB Entreprenør.

Leilighetene er fra 55 til 84,5 kvadratmeter store. De har himlinger av gips og malt betong, vegger av gips, malt betong og fliser (baderom) og hvitpigmentert eikeparkett på gulv (flis på våtrom). Kjøperne kunne gjøre tilvalg på kjøkken og garderobe og mindre endringer på planløsninger, overflater, gulv, elektro og sanitær.

Blokkene ligger sydvendt med sol fra tidlig om morgenen til cirka klokken 19.00 om sommeren, noe kortere tid om vinteren. Leilighetene i første etasje har 12 kvadratmeters terrasser på bakkeplan. Fra andre etasje og opp er det balkonger på 15 kvadratmeter. Fra leilighetene er det nydelig utsikt over Bjørnafjorden, Folgefonna og Os sentrum.

Manglende fundamentering
Ved utgraving av byggetomten viste det seg at riksveien opp Mobergsbakken ikke hadde tilfredsstillende fundamentering langs hele tomtegrensen.

– Dette ble løst ved at man måtte foreta etappevis utgraving og sikring av vei med støttemurer i betong samt noen fjellsikringsbolter under utgravingen. Dette medførte en forsinkelse på cirka 1-1,5 måned, sier Jacobsen.

Tilnærmet Lean
Jacobsen sier at LAB Entreprenør la opp fremdriften med mange gjentagende aktiviteter i fremdriftsplanen (tilnærmet Lean produksjon), samt la opp til å la ett eller to fag gjøre seg ferdig med sine arbeider i hver leilighet før neste fag startet.

– Dette optimaliserte produksjonen for alle fag som var involvert med arbeider i leilighetene. Tilsvarende metode ble også brukt i fellesarealer, sier Jacobsen.

Åpner seg opp mot sjøen
Sivilarkitekt Erlend Rudjord i Link Arkitektur forteller at Os Sjøfront II består av tre bygg som terrasserer seg i forhold til landskapet rundt.

– Bygningsmassen er høyest i sørøst med fem etasjer, mens de resterende to hus har fire etasjer og ligger i retning mot Os sentrum. Bygningene er lukket mot den mer trafikkerte Mobergsbakken bak. Her ligger trapp, heis og gangarealer frem til leilighetene. Byggene åpner seg opp mot sjøen med fritt utsyn gjennom store glassflater og balkonger med utsikt over Bjørnafjorden og Folgefonna i sørøst. Alle balkongene har skillevegger som sikrer gode private soner på uteplassen, sier Rudjord.

– På en relativ smal tomt med store terrengforskjeller har vi ved å modellere bygget med skrå yttervegger fått til et romslig og positivt utfordrende romforløp. De tre byggene fremstår som ett bygg med moderne formspråk og særpreg. Dette er bygg som er inspirert fra tradisjonelle sjøhus langs kysten, og gir en god tilpassing til beliggenheten på kaikanten. Byggene har tre-
kledning som henspiller på tradisjonell vestnorsk byggetradisjon. Felles utearealer er tilrettelagt mellom bygningsmassen på dekket over andre etasje og i park vest for bygget. I tillegg ligger boligene i umiddelbar nærhet til park og kaipromenade ut mot Bjørnafjorden, dette bidrar til differensierte uteromsituasjoner som stimulerer til allmenn aktivitet både på land og ved sjøen, utdyper Rudjord.

Lang og smal tomt
Tomten er på 2,2 mål og lang og smal. Grunnen består i stor grad av sprengsteinsmasser. Cirka 4.000 kubikkmeter løsmasser og 750 kubikkmeter fast fjell er fjernet fra tomten. Blokkene er fundamentert på stripe og punktfundamenter i betong. Bygget er radonbeskyttet med duk i første etasje.

Plasstøpt betong og stål
De tre blokkene har egne trapper og heiser. Blokkene har en felles korridor i bakkant i første etasje, slik at alle kan gå tørrskodd til sportsboder og tekniske rom. Bunnen i heis-
sjaktene er støpt vanntette.

Blokkene har plasstøpte etasjeskiller, skillevegger og heis- og trappesjakter. I klimaveggene er det bærende stålsøyler som er brannisolert. Takene har selvbærende q-dekker. Over balkongene er det q-dekker med betongvegger som bæring. Ytterveggene har grå royalimpregnert kledning. Mange skråstilte deler gir liv i fasadene. På balkongene er det upigmentert royalimpregnert kledning. Balkongene i øverste etasje har skråstilt himling for å fange mest mulig lys.

Vinduene er beslått med aluminium og har tolags super-
energiglass med argongass.

Betong er brukt som brannskille mellom leiligheter og fellesarealer, både vertikalt og horisontalt. Det er brukt cirka 800 kubikkmeter B30 M60 og cirka 400 kubikkmeter B35 M45 ferdigbetong i konstruksjonen.

Trykktesting av prosjektet viser en luftveksling på 0,4 per time, noe som LAB Entreprenør og Åsane Byggmesterforretning er veldig fornøyd med. Prosjektet er utført etter et forenklet rent tørt byggkonsept. Hele prosjektet tilfredsstiller tilgjengelighet og universell utforming.

Vannbåren gulvvarme
Blokkene er prosjektert og ført opp etter TEK10. Alle leiligheter er i energiklasse B. Det er vannbåren gulvvarme i kjøkken og stue fra energisentral med sjøvannsledning i første byggetrinn og elektriske varmekabler på badene. Alle leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning (gjenvinningsgrad på 85 prosent).


Flere prosjekter