<p>Arkivfoto</p>F.v. Managing partner Dominik Bollier i Nordic Wind Power, energidirektør Tormod Eggan i TrønderEnergi, og konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft.Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft hadde en travel dag i går. Her intervjues han av NRK.

Vindkraftutbyggingen: Syltern klar med gravemaskinene

- Vi er klare til å delta på alle de seks anleggene, sier daglig leder Øystein Syltern i entreprenørbedriften Johs. J. Syltern AS i Åfjord som har fått en av tidenes største anleggsprosjekter i landet servert nærmest rett utenfor kjøkkendøren. 

 Norges største vindprosjekt

·Statkraft, Trønderenergi og Nordic Wind Power DA går sammen om å bygge Europas største landbaserte vindkraftanlegg i Midt-Norge.

· Prislappen er på om lag 11 milliarder kroner for i alt 278 vindturbiner.

· Anleggsarbeidene starter i andre kvartal 2016 og alle parkene vil være ferdigstilt i 2020. De første vindmøllene vil bli levert og montert i 2018.

· Prosjektet vil produsere om lag 3,4 terawattimer (TWh) fornybar energi i året når det står ferdig. Dette tilsvarer det årlige forbruket til rundt 170.000 husstander.

· Vindparkene bygges på Fosenhalvøya, Hitra og i Snillfjord. Fosen Vind-utbyggingen inkluderer vindparkene Harbaksfjellet, Roan, Storheia og Kvenndalsfjellet på nordsiden av Trondheimsfjorden, samt vindparkene Geitfjellet og Hitra 2 sør for Trondheimsfjorden.

· Konsesjonen til utbyggingen ble gitt i august 2013, men ble skrinlagt sist sommer grunnet manglende lønnsomhet.

· Statnett skal bygge en 250 km lang 420 kv kraftlinje fra Namsos i nord til Surnadal i sør. Investering på mellom 4,8 og 6,45 milliarder kroner. Anleggsstart i år.

Alt denne uken blir trolig den første anleggskontrakten avgjort. Anleggs- og tilførselsveier for nær 100 millioner kroner til Roan Vindpark blir det første oppdraget anleggs- og byggenæringen får konkurrere om. Totalt kan det bli anleggs- og byggeoppdrag for om lag fire milliarder kroner i dette store vindkraftprosjektet i følge Haakon Alfstad, ansvarlig for vindkraftsatsingen i Statkraft.

I et tiår og vel så det har planene om en omfattende utbygging av vindkraft på Fosenhalvøya i Trøndelag versert. Mandag kveld var det endelig klart for ett av de største utbyggingsprosjekter på fastlands-Norge noen gang. Om en drøy måned, 1. april, skal de første gravemaskinene være på plass i Roan kommune, som er en av de minste kommunene i Trøndelag. Johs. J. Syltern fra nabokommunen Åfjord er klar med sin store maskinpark hvis de får tildelt det første oppdraget.

- Vi forventer en avgjørelse denne uken, sier Øystein Syltern til Byggeindustrien.

Syltern har grunn til å være optimister. Selv om ikke entreprenøren fra Åfjord er blant landets største, har de lang erfaring innenfor veibygging og masseflytting. Og det blir det en god del av i disse prosjektene der fire ligger nord for Trondheimsfjorden, og dermed i Sylterns umiddelbare nærhet, ett prosjekt, Geitfjellet i Snillfjord, er sør for Trondheimsfjorden, mens den sjette vindparken er på Eldsfjellet på Hitra der Statkraft fra før har et vindparkanlegg. Fra før har Syltern tatt på seg lignende oppdrag for utbygging av vindparken Bessakerfjellet i Roan, og Ytre Vikna i Nord-Trøndelag.

Selv om endelig investeringsbeslutning for dette gigantiske anlegget ble tatt så sent som mandag kveld, har det vært aktivitet på anbudssiden. Det blir derfor ikke nødvendig med noen vanlig anbudsrunde for det aller første prosjektet, som er Roan Vindpark.

Klondyke på Fosen

Seks vindparker skal bygges på fire år. 11 milliarder kroner skal investeres. Fire milliarder av dem vil være adkomstveier, anleggsveier, fundamentering for de 278 vindturbinene, og elektrisk installasjoner av ulike slag. Den største kontrakten som gjelder levering av selve vindturbinene, er alt underskrevet med danske Vestas som er en av verdens ledende produsenter av vindturbiner. Denne investeringen er på om lag sju milliarder kroner.

Haakon Alfstad opplyser at de ikke vil sette ut på anbud bygging av all infrastruktur i en stor entreprise. Prosjektene vil bli delt opp, sannsynligvis ett for hver vindpark, men uten at Statkraft så langt har konkludert med den løsningen.

Jubelen var selvsagt stor blant kraftselskaper, entreprenører og lokalpolitikere da det store utbyggingsprosjektet ble presentert på en pressekonferanse i Trondheim i formiddagen. Blant de gladeste var nok Åfjordordfører Vibeke Stjern (Ap) som i årevis har vært en aktiv pådriver for vindkraftutbyggingen på Fosen. Da Statkraft satte foten ned og skrinla prosjektet i fjor sommer, satte Stjern seg på første flyet til Oslo for å få politikerne til å reagere, og få beslutningen omgjort.

- Nå blir det rene Klondyke hos oss i Åfjord. Vi håper at minst 20 pronset av oppdragene tilfaller lokalt næringsliv. Med så mange gode entreprenørfirmaer vi har, bør det være et realistisk mål, sier Stjern til Byggeindustrien.

I anleggsperioden er det snakk om 600 arbeidsplasser, og den mest hektiske perioden blir i 2018. I 2020 må alle vindparkene stå ferdige skal Fosen Vind DA, som det formelle eierskapet heter, få nyte godt av den grønne sertifikatordningen. I tillegg kommer Statnetts store kraftnettprosjekt. I driftsfasen vil vindparkene gi mellom 50 og 60 faste arbeidsplasser ble det opplyst på pressekonferansen.

Fra sorg til glede

I fjor sommer var det sorg blant vindkraftentusiastene på Fosen da Statkraft skrinla prosjektet. Sist høst mente opposisjonen på Stortinget at regjeringen fratok Statkraft muligheten av å bygge ut mer vindkraft etter at de tok fem milliarder kroner av Statkrafts egenkapital. Nå er alle som liker fornybar energi, i strålende humør med unntak av en del av miljøbevegelsen, der også noen jubler, mens andre gråter.

Når konklusjonen denne gangen ble en annen enn for et halvår siden, er årsaken flere. Statkraft og samarbeidspartner TrønderEnergi fikk endret på sammensetningen av de aktuelle vindparkene. De fikk flyttet flere turbiner til Fosenhalvøya der det blåser mest. Nær kontakt med Vestas har bidratt til mer effektive vindturbiner, og til sammen har det gjort at prosjektet ble lønnsomt.

Trolig er også en stor utenlandsk partner for første gang med på utbygging av vindkraft i Norge. Med hjelp av finansgiganten Credit Suisse er det etablert et eget selskap, Nordic Wind Power DA som får 40 prosent eierandel i Fosen Vind DA. Bak dette selskapet står det sveitsiske energiselskapet BKW, det tyske forsikringsselskapet Talanx og tyske og finske pensjonsfond, alle interessert i langsiktige og utfordrende investeringsprosjekt. Nordic Wind Power har kjøpt andeler som NTE (Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk), Agder Energi og TrønderEnergi satt med. I Fosen Vind sitter Statkraft i førersetet med en eierandel på 52,1 prosent, mens TrønderEnergi, eid av de fleste kommuner i Sør-Trøndelag samt pensjonsgiganten KLP, sitter igjen med en eierandel på 7,9 prosent.