<p>Foto: Andrew Devine</p>Foto: Andrew DevineFoto: Andrew Devine

Arkitektur møter natur nord for polarsirkelen

Den norske komponisten og musikeren Håvard Lund har begitt seg ut på et nyskapende prosjekt for å lage et fristed for kunstnere på Nord-Norges vakre og dramatiske kystlinje.

Stedet har de kalt Fordypningsrommet, der Lund ønsker å inspirere kunstnere til å gå tilbake til naturen og forfølge sin intuisjon og kreativitet.

Prosjektet består av seks små mono-funksjonelle hus med et unikt, lekent design og kledd i Kebony, opplyser Kebony i en pressemelding.

Husene er badstue, sovehus, kjøkkenhus, studio, badehus og det såkalte "tårn for store tanker". Husene er bygget på toppen av skråstilte stålføtter, forankret med bolter og betong for å lage visuelt slående vinkler.

Beliggende i Polarsirkellandet, i øygruppen Fleinvær, har bygningene blitt nøye designet for å gi en fantastisk utsikt over de karakteristiske fjellene og toppene i de nærliggende øyene i Lofoten. Prosjektet er for tiden under bygging og vil åpne for publikum sommeren 2016.

De rolige omgivelsene fungerer som et blankt lerret for kreative hoder som vil bo der, og et fristed fra kjas og mas i det travle urbane livet.

De prisbelønte arkitektene fra TYIN Tegnestue har sammen med Rintala Eggertsson Architects designet dette prosjektet og valgte Kebony-tre til mye av designen. Treets allsidighet, praktiske bruksområder og eleganse ble avgjørende for valg av materiale. Overflaten med den sølvgrå patina, som trevirket får over tid, sikrer at bygningene trer naturlig inn i de storslåtte omgivelsene.

Teknologien bak Kebony er en miljøvennlig, patentert trebehandlingsprosess utviklet i Norge. En resirkulert bio-væske forbedrer med Kebony-prosessen egenskapene til bærekraftig bartre ved en permanent endring i treets cellestruktur. Prosessen resulterer i sterkt forbedret teknisk holdbarhet. De robuste egenskapene er utrolig viktige, spesielt i dette prosjektet, der bygningene er plassert helt ute på kysten, utsatt for svært tøffe værforhold og ekstremt kaldt klima.

Håvard Lund, skaperen av prosjektet Fordypningsrommet kommenterte slik:

- Vi ønsket virkelig å bygge et miljøvennlig prosjekt og forstyrre miljøet så lite som mulig ved å opprettholde en naturlig estetikk. Kebony gir oss en flott valgmulighet til et vakkert materiale som minimerer miljøbelastningen ved bygging i naturen.

- Det er fantastisk å være involvert i en byggeprosess som dette, der det virkelig fokuseres på interessante designvalg for å skape en beroligende og vakker atmosfære. Håvard Lund har en fantastisk visjon, og vi i Kebony er stolte av å hjelpe ham med å realisere prosjektet, sier Mette Valen, salgssjef i Kebony Norge.