<p>OL-ilden er tilbake på Lillehammer. OL-været også. Foto: Jørn Hindklev</p>Foto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn Hindklev

OL-ilden er tilbake i Norge (bildekarusell)

Fredag 12. februar ble OL-ilden for Ungdoms-OL 2016 på Lillehammer tent. Noen dryss med god, gammel OL-stemning er definitivt tilbake i OL-byen fra 1994.

Ungdoms-OL skulle bli vorspielet til et potensielt Oslo-OL i 2022. Slik ble det som kjent ikke. Når OL-ilden nå igjen brenner i Lillehammer, er spørsmålet om arrangementet kan skape en gnist for en framtidig OL-søknad både i idretten og Ola Nordmann.

For de som opplevde OL i 1994, er det ingen tvil om at litt av godstemningen er tilbake. Like klaustrofobisk er det naturlig nok ikke i gågata i Lillehammer i februar 2016.

3.000 frivillige

1.100 unge utøvere i alderen 15 til 18 år skal konkurrere i 70 øvelser i de 15 olympiske vinterdisiplinene. Arrangementsapparatet er stort og hele 3.000 frivillige er i sving for å arrangere Ungdoms-OL og skape en fest for idrettsglad ungdom fra hele verden.

Informasjonssjef Magne Vikøren, rapporterer til avisa GD om et foreløpig knirkefritt arrangement. De faste morgenmøtene IOC alltid har med arrangøren, er kansellert.  

– Et godt tegn på at ting fungerer. IOC-presidenten mente det ikke var behov for disse møtene, så godt fornøyd er han etter bare to dager, sier Vikøren til avisa.

Opprustning av anlegg og ny deltakerlandsby

I tillegg til Lillehammer arrangeres det også øvelser i Oslo, Hamar, Gjøvik og Øyer. Ungdoms-OL basere seg på gjenbruk av arenaene fra 1994, men i 2016 benyttes også superpipen i Wyller i Oslo.

De fleste arenaene er rustet opp. På Lillehammer er det bygd en ny flerbrukshall som brukes som ishockeyhall (Ungdomshallen). Hafjell er rustet opp og har fått status som nasjonalanlegg for alpine grener.

Den største enkeltinvesteringen er deltakerlandsbyen som stod ferdig høsten 2015 og til daglig gjør tjeneste som studentboliger. Deltakerlandsbyen har 360 leiligheter og huser under ungdoms-OL 900 utøvere. IOC har bidratt med 108 millioner kroner til bygging av deltakerlandsbyen. Dette prosjektet er bygd av Veidekke.

Enorm kulturfestival

Ungdoms-OL skriver på sin hjemmeside at kultur og læring er like viktig som idretten under Ungdoms-OL. Det skiller arrangementet fra et tradisjonelt OL.

Fra 12. til 21. februar arrangeres også kulturfestivalen til Ungdoms-OL, Sjoggfest, med over 150 små og store kulturopplevelser.

Bortsett fra åpningsseremonien, er alle idrett- og kulturarrangement gratis.

Er det noe liv?

Joda, 13.000 var til stede på åpningsseremonien i Lysgårdsbakken fredag kveld og det rapporteres at ishockeykampen mellom Russland og Canada trakk hele 2.000 tilskuere.

Kilde: Ungdoms-OL.