Pär Lindstedt (fra venstre), Tomas Gustavsson, Anders Forsberg og Karin Adalberth holdt alle foredrag under Carlsen Fritzøes dagsseminar i Sandefjord.Administrerende direktør Jan Gunnar Madsen i Norske Murmesteres Landsforening (til venstre) og murmester Lasse Tellefsen mener det er prisverdig av Carlsen Fritzøe å arrangere fagseminar.

Carlsen Fritzøe tok imot håndverkerne

150 personer var påmeldt da Carlsen Fritzøe torsdag arrangerte dagsseminar for sine proffkunder.

Det skriver byggevarekjeden i en pressemelding.

Mur, passiv- og plusshus og akustikk- og lydproblematikk var temaene de tre inviterte foredragsholderne tok opp. Samtlige var svenske og ledende innen sine fagfelt, skriver Carlsen Fritzøe i pressemeldingen.

Murere og byggmestere, arkitekter, konsulenter, ansatte i proffavdelingene og et knippe leverandører fylte konferansesenteret utenfor Sandefjord.

– Det er viktig for oss at vi kan komme ut til kundene med faglig informasjon. Kunnskap om materialer gjør at håndverkerne kan velge de beste løsningene, uttaler primus motor for seminaret, muransvarlig i Carlsen Fritzøe, Anders Forsberg.

For sterk mørtel?

Teknisk lisensiat Tomas Gustavsson orienterte om murverk og materialer i et historisk perspektiv, og knyttet det til dagens utfordringer med murverk som klimabeskytter og samspillet mellom bygningsteknikk og konstruksjonsarkitektur.

– Vi må påvirke byggebransjen til å bruke mer bakmur. Det vil gi mer motstandsdyktige og sunnere yttervegger, sier Gustavsson, som også stiller spørsmål om vi i Norge bruker for sterk mørtel.

– Går du ned i mørtelstyrke får du et bedre murverk. Du har ingen glede av en sterk mørtel om du ikke har god vedheft mot teglet, understreker han.

Sparer kostnader

Karin Adalberth er doktor i bygningsfysikk og ekspert på energieffektive bygg og fuktsikre konstruksjoner. På samme måte som i Norge er svenske myndigheter opptatt av at man må bygge mer og mer i retning av passivhus eller pluss-energihus.

På seminaret tok Adalberth, ifølge pressemeldingen, for seg to konkrete prosjekter, pluss-energihuset i Halmstad, med åtte leiligheter som sto ferdig i 2014, og Sveriges største passivhus og pluss-energihus, Rettspsykiatisk Centrum utenfor Trelleborg i Skåne. Her vil man spare 1,2 millioner kroner årlig i energikostnader fordi prosjektet bygges av materialer med lang livslengde, med velisolerte og fuktsikre konstruksjoner, blant annet 300 millimeter tykk isolasjon i gulvene, som gir en U-verdi på 0,10.

Tidlig i prosjekteringsfasen

Pär Lindstedt er gründer og eier av selskapet Aprobo. På slutten av 1980-tallet begynte han å utvikle et produkt som kunne skape god støydemping og god akustikk relatert til betonggulv og bjelkelagskonstruksjoner. Resultatet er i dag hans Decibel Concept, der det blant annet støpes inn en akustikkmatte i gulvkonstruksjonen.

– Vi må tenke akustikk og lyddemping så tidlig som mulig i prosjekteringsfasen. Jo lenger vi venter, desto mer må vi kompromisse og ende opp med halvgode eller svært dårlige løsninger. Det er tragisk at det bygges leiligheter til mange millioner som det ikke går an å føre en naturlig samtale i på grunn av dårlig akustikk, sier Pär Lindstedt.