Staten blir en tøffere leietaker

Staten med alle sine ulike virksomheter er en gigantisk leietaker i eiendomsmarkedet. Totalt leier de rundt sju millioner kvadratmeter til sine sivile virksomheter rundt om i landet. Disse arealene ønsker de nå å få mer kontroll og oversikt over.

Med så mange leide kvadratmeter er det dermed snakk om enorme leieutgifter som betales ut hvert år. Frem til nå har man ikke hatt en samlet oversikt over arealbruken og utgifter over de leide lokalene, og dermed har man også hatt dårlig sammenligningsgrunnlag mellom de ulike etatene og hatt utfordringer med å hente inn mulige innsparinger. Nå ønsker Kommunal- og moderniseringsdepartementet å gjøre noe med dette. De vil få på plass en samlet oversikt over både eiendommene de selv eier og de som de leier. Her vil de få inn informasjon om leiekontrakter, leietid, areal, pris per kvadratmeter, energikostnad og antall ansatte.

Man kan selvsagt si at dette burde vært på plass tidligere, og viser at man ikke har hatt god nok oversikt - men det vil nå kunne bli kraftige forbedringer innen dette området. Det er tross alt enorme verdier vi her snakker om – og med bedre oversikt og sammenligningsgrunnlag ville man hatt mulighet til å spare inn store summer som kunne vært benyttet andre steder.

Ifølge Kommunal- og moderniseringsdepartementet bruker staten hele 17,5 milliarder kroner i året i husleiekostnader (med en snittpris på 2.500 kroner per kvadratmeter). Med mer standardiserte løsninger og en god oversikt over hva man faktisk betaler for hva og hvor, er det garantert mye å spare her. Som kommunal- og moderniseringsminister Sanner selv sier – sparer man én prosent så snakker vi om 175 millioner kroner.

Mange utleiere kan dermed forvente en tøffere motpart i husleieforhandlingene fremover. Dette vil gå både på areal og pris – men med en så stor portefølje bak seg, samt en ny inngang til dette, vil man kunne forvente både innsparinger og tøffe runder i årene fremover. Dette er selvsagt ikke gjort i en håndvending, og det er mange langvarige kontrakter rundt om i landet – men departementet ønsker nå å sette full fart i dette arbeidet.

Et viktig aspekt i dette er selvsagt også hvor stort areal man skal regne inn per ansatt. Med en god oversikt over dette vil man enklere kunne sammenligne hvor store arealer de ulike oppgavene krever. I en melding fra departementet slås det nå også fast at det ikke skal bygges nye kontorer i statlig regi som skal overstige 23 kvadratmeter bruttoareal (BTA) per ansatt. Dette er en nokså oppsiktsvekkende avgjørelse for mange, og vil nok kunne skape stor debatt internt blant statens mange ansatte og tillitsvalgte. Dette prinsippet blir dermed også lagt til grunn for den omfattende utbyggingen av regjeringskvartalet.