– Samarbeidsavtalen som ble inngått fredag, er et viktig bidrag til rekrutteringen til bygg- og anleggsbransjen i årene fremover, sier fra venstre Arild Christiansen, lærlingekoordinator ved Skedsmo videregående skole, prosjektleder Trond Pettersen i Akershus fylkeskommune, Sigbjørn Nilsen, lærlingekoordinator ved Vestby videregående skole og Jan Trudvang, lærlingekoordinator ved Nesbru videregående skole.

Samarbeidsavtale sikrer flere elevplasser

Akershus fylkeskommune inngikk fredag en samarbeidsavtale med fire opplæringskontorer innen bygg- og anleggsteknikk.

De fire opplæringskontorene er Murmesternes forening Oslo, Opplæringskontoret for tømrerfaget i Oslo og Akershus, Lærling Øst og BYGGOPP. Avtalen har som formål å forplikte partene til å samarbeide for å få flere læreplasser innen bygg- og anleggsbransjen.

– Dette skal gjøres ved å styrke samarbeidet gjennom skole og arbeidsliv, lette overgangen fra skole til læreplass for elevene i utdanningsprogrammet bygg- og anleggsteknikk ved de deltagende skolene, og å øke rekrutteringen til flere lærefag innen utdanningsprogrammet. Dessuten skal avtalen bidra til at flere elever søker seg til bygg- og anleggsteknikk i Akershus fylkeskommune, sier prosjektleder Trond Pettersen til Byggeindustrien.

Må oppfylle kriterier

For å kunne kvalifisere seg til en læreplassgaranti, må elevene oppfylle følgende fem kriterier:

*De må maksimalt ha ti dager fravær inklusivt timefraværet for hvert skoleår i Vg1 og Vg2.

*Alle fagene må være bestått.

*I programfagene skal man ha oppnådd karakteren 3 eller høyere.

*Man må ha gjennomført deler av Prosjekt til fordypning i godkjent lærebedrift. Minimum to uker på Vg2.

*Man må vise motivasjon og interesse for faget ved et intervju mot slutten av Vg2.

Fire skoler

– Akershus fylkeskommune som skoleeier deltar med lærlingekoordinatorer i prosjektet fra de fire videregående skolene Eidsvoll, Skedsmo, Nesbru og Vestby. Avtalen er en videreføring av et samarbeidsprosjekt som har pågått i 2015, sier Pettersen.

– Alfa og omega

Lærlingekoordinator Arild Christiansen ved Skedsmo videregående skole er glad for avtalen med fylkeskommunen.

– Denne avtalen er alfa og omega. Vi har lagt vekt på å fortelle foreldrene til elever på ungdomsskolen om avtalen, slik at de ser at det er en fremtid innenfor bygg- og anleggsfag, sier Christiansen til Byggeindustrien.

– Mindre frafall

Også lærlingekoordinator Jan Trudvang ved Nesbru videregående skole er fornøyd.

– Lærlingegarantien bidrar til et tettere samarbeid mellom skole og bedrift. For elevene blir tiden frem til fagbrev mer sammenhengende, sier Trudvang.

Også lærlingekoordinator Sigbjørn Nilsen ved Vestby videregående skole applauderer avtalen.

– Ikke minst er dette en veldig bra avtale fordi den reduserer frafallet i den videregående skolen, sier Nilsen.