Ryfast-masser ødela kabel på vannledning

Stavanger kommune krever erstatning etter at steiner fra Ryfast-utbyggingen kuttet av en signalkabel og havnet oppå hovedvannledningen til bydelen Hundvåg.

Det skriver Stavanger Aftenblad i en artikkel i sin papiravis lørdag.

Ifølge artikkelen skal en signalkabel som ligger langs hovedvannledningen til Hundvåg i Stavanger 17. november plutselig ha sluttet å virke. Ved inspeksjon kom det frem at kabelen var røket tvers av, og at steinmasser fra sprenging lå oppå vannledningen på en 125 meter lang strekning.

Etter at Vegvesenet først hadde avvist kommunens henvendelse på bakgrunn at det ikke ble drevet fylling i området, skal videre undersøkelse ha avdekket at underleverandør til AF-gruppen på Ryfast-prosjektet, Agder Marine, hadde hatt problemer med en lekter i det aktuelle tidspunktet. Lekteren hadde en defekt magnetventil, og steinmasser skal ha falt ut på feil plass.

Vann- og avløpssjef i Stavanger kommune, Jarle Furre, sier overfor Stavanger Aftenblad at skyldspørsmålet virker temmelig avklart.

– Det er overveiende sannsynlig at steinmassene stammer fra Ryfast-anlegget. Vi regner derfor med at entreprenørene tar kostnaden ved utbedring av skadene og også rydding av steinmasser som har potensial til å forårsake lekkasjer på ledningen. Det er noen store steinblokker der nede som må fjernes, sier han til avisen.

Furre estimerer reparasjonskostnader på rundt 210.000 kroner, pluss omkostningene ved rydding.