Politiet evakuerer en blokk i Bergen etter at taket blåste av onsdag formiddag. Foto: Paul S. Amundsen / NTB ScanpixFoto: Paul S. Amundsen NTB ScanpixGarasjeanlegg ble ødelagt av sterk vind i Fyllingsdalen. Foto: Paul S. Amundsen / NTB ScanpixPolitiet evakuerer en blokk i Bergen etter at taket blåste av onsdag formiddag. Foto: Paul S. Amundsen / NTB ScanpixFoto: Paul S. Amundsen NTB ScanpixFoto: Paul S. Amundsen NTB ScanpixFoto: Paul S. Amundsen NTB Scanpix

Vindkast med orkan styrke på Vestlandet

Onsdag har Vestlandet og Trøndelag hatt vindkast på opptil orkan styrke, opplyser Meteorologisk institutt.

– Gjennomsnittsvinden har vært kuling mange steder i landet og vindkastene har vært på toppen av dette. Det er vindkastene som har vært problemet i dag. De kommer brått og er mye sterkere, opplyser vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt til NTB.

I Bergen sentrum var vindkastene oppe i full storm styrke onsdag. Kraftigst var vindkastene ved Kråkenes fyr nord i Sogn og Fjordane, med vindkast på nær 44 meter per sekund tilsvarende orkan styrke.

Sola flyplass utenfor Stavanger, Værnes i Trondheim og Sunndalsøra i Møre og Romsdal har hatt vindkast av sterk storm styrke.

– Det er også fare for mye vind utover kvelden og natt til torsdag, understreker Walløe.

Torsdag skal vinden avta utover dagen.

900 strømløse husstander

Onsdag har kraftig vindkast revet ned tak og veltet trær. Nær 900 husstander ble strømløse i Trøndelag på grunn av uværet onsdag kveld. Like etter klokken 19 var 2.000 husstander strømløse, men Trønderenergi fikk lagt om deler av nettet, slik at over halvparten av dem har fått strømmen tilbake, skriver Adresseavisen.

Brannvesenet i Hordaland ba onsdag ettermiddag folk om å holde seg innendørs. Politiet har fått forsterkninger fra Sivilforsvaret og har alt tilgjengelig mannskap ute på jobb

Flere veier i distriktet er også stengt på grunn av trær som har falt ned i veibanen.

Politiet ba folk sikre løse gjenstander grunnet den sterke vinden.

– Vi har fått inn veldig mange meldinger om materielle skader, opplyste operasjonsleder Terje Magnussen i Hordaland politidistrikt.

Både takstein og løse takplater har blåst ned i Bergen sentrum, ifølge politiet.

Evakuerte leiligheter

Onsdag formiddag evakuerte politiet et leilighetskompleks i Bergen etter at en 60 kvadratmeter stor del av taket løsnet.

– Delen ble blåst løs, men ble liggende oppå en annen del av taket, sier Magnussen, som opplyser at den løse takdelen er sikret.

Også nabobygningen ble midlertidig tømt for beboere grunnet faren for at delen skulle blåse videre.

I Fyllingsdalen rev vinden med seg sju lukkede garasjer.

– De sju andre garasjene på stedet har brannvesenet sikret med blant annet stropper, opplyser vaktkommandør Villanger.

Ingen personer ble skadd i hendelsene.

Flere fergesamband er innstilt som følge av uværet, ifølge Bergens Tidende.

Bergensbanen er rammet av strømbrudd og er stengt mellom Arna og Dale i Hordaland. NSB varsler om forsinkelser.

Nordsjøarbeidere værfast

Stormen langs vestlandskysten har også ført til at Statoil har stanset de fleste av helikopteravgangene til oljeplattformene ute i Nordsjøen. En solid andel av offshorearbeidere kommer seg ikke hjem til nyttårsaften, skriver Teknisk Ukeblad.

I Godalen i Stavanger ble et garasjeanlegg ble tatt av vinden. Også flere trær har veltet, skriver Stavanger Aftenblad. Brannvesenet i Stavanger ber folk om å holde seg unna skogområder og andre områder med store trær. Folk må heller ikke gå for langt ut på svaberget, på grunn av kraftige bølger.

Ingen er hittil skadd i uværet i Rogaland.

Sogn og Fjordane politidistrikt opplyste onsdag ettermiddag at taket på svømmehallen i Svelgen har blåst av. Ingen personer ble skadd i hendelsen.

På ettermiddag blåste en 20-fots container blåste på sjøen ved Elkem i Bremanger, men den ble tjoret fast av politiet.