Oljeanalytiker Thina Saltvedt. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Saltvedt: - I 2016 er det litt lys i tunnelen

Oljenedturen er blitt mer langvarig enn mange trodde, og den er ikke over ennå. Men i året som kommer, er det litt lys i tunnelen, tror oljeanalytiker Thina M. Saltvedt.

Nordea Markets-analytikeren omtaler 2015 som et sorgens kapittel, skriver Stavanger Aftenblad i sin eavis.

– Vi hadde ventet en nedtur, men den ble mye større enn det vi hadde ventet på begynnelsen av året, sier Saltvedt.

– I fjor ble vi overrasket over fallet i oljeprisen, i år har vi blitt overrasket over hvor lenge det varer. Det har blitt mye tøffere enn vi hadde forestilt oss, forteller analytikeren. På slutten av året bestemte OPEC seg for å holde fast på strategien om å konkurrere om markedsandeler.

Overrasket av OPEC

At de ikke gikk inn for produksjonskutt, samtidig som Russland produserer mer olje en noen gang siden Sovjetunionen gikk i oppløsning – bidro til et nytt prisras på slutten av året.

– Vi hadde tenkt at man skulle begynne å se en opptur utover høsten. Men en fullstendig mangel på strategi fra OPEC overrasket oss, sier Saltvedt, men avslører en viss optimisme for neste år.

– I 2016 er det litt lys i tunnelen. Da kan vi få litt mer oversikt, og vi kan begynne å se en ende på det. Oljeselskapene kan begynne å trekke de lange linjene og bestemme hvor det skal satses. Neste år får vi kanskje litt mer oversikt over OPECs planer også, sier Saltvedt.

Utsetter oppturen

Hun tror likevel tror at oljeprisen kan komme til å ligge lavt lenge.

– Stadig flyttes tidspunktet for når vi tror at den stiger igjen, forteller hun.

Det siste gir seg også utslag i form av nedjusterte forventninger. E24 skriver at Saltvedt nylig kuttet anslaget for neste års gjennomsnittlige oljepris fra 55 til 49 dollar fatet.

Den milde vinteren er en av flere dårlige nyheter for den som ønsker seg en høyere oljepris. I tillegg førte den amerikanske renteøkningen til at dollaren ble styrket, noe som gjør det dyrere for andre land, blant annet Kina, å handle olje.

– Sterkere rente bidrar også til mer moderat vekstrate i den amerikanske økonomien og vil således ha en dempende effekt på oljeetterspørselen, forklarer Saltvedt.

I tillegg er det 40 år gamle oljeeksportforbudet i USA opphevet, slik at landet nå kan selge olje på verdensmarkedet.