Snøskred utløses med gass i Finnmark

Statens vegvesen tester en ny metode for å løse ut snøskred ved hjelp av gass på fylkesveg 883 til Skillefjord i Alta.

Dette er det første stedet i landet hvor denne metoden tas i bruk. Metoden brukes blant annet ved skianlegg i Mellom-Europa.

Ved hjelp av propan og oksygen som blandes sammen til en eksplosiv blanding og antennes, skapes en trykkbølge som utløser skred fra en fast installasjon som er montert i fjellsida. Slik kan vegene bli tryggere vinterstid uten at det er nødvendig å stenge i lange perioder, melder vegvesen.no.

Mindre stengning

Utstyret ble installert høsten 2014, men på grunn av lite snø første vinter har testingen vært begrenset. Fredag 18. desember ble det imidlertid løst ut et skred i Skillefjorden nord for Alta, med store snømengder og som målte opp mot 400 meter på vegen.

- Ved en slik metode tar vi kontroll i stedet for å vente på at skred kanskje kommer. Slik kan vi unngå skader, samtidig som vi ikke trenger å holde vegen stengt i lang tid på grunn av skredfare, sier ingeniørgeolog Trond Jøran Nilsen, som jobber med skredsikring i Statens vegvesen Region nord.

Forskningsprosjekt

Skillefjord er en del av et forskningsprosjekt om aktiv skredkontroll. Hvis erfaringene herfra blir gode, er det aktuelt å bruke liknende metoder for å fjerne snø flere steder i landet.

Statens vegvesen har tidligere testet et system med bruk av dynamitt for utløse skred. Utløsning av skred fra helikopter er også en metode som har vært forsøkt i Nord-Norge.

- Da er vi avhengig av flyvær, og vi kan bli nødt til å vente i flere dager på en finværsdag slik at helikopteret kan komme til stedet. Da kan det være for seint, sier Trond Jøran Nilsen.