Seniorøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

Konjunktursvingningene: Anlegg mindre sårbart enn bygg

Anleggsmarkedet er mindre følsomt for konjunktursvingningene i norsk økonomi enn byggmarkedet, ifølge sjefsøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

- Årsaken er at det er de de offentlige byggherrene som er dominerende i markedet. Dessuten er anleggsmarkedet mindre konjunkturfølsomt fordi staten kan bruke anleggssektoren som en aktivitetsregulator i konjunkturpolitikken, sier sjefsøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret til Byggeindustrien.

Oppsving i nedgangstider

Han sier at dette kan føre til at statlige bevilgninger til samferdselssektoren svinger motsatt av konjunkturene, og dermed vil gi et oppsving i nedgangstider.

– Det betyr at staten kan øke bevilgningene til veianlegg og veivedlikehold når det er dårlige tider, mens bevilgningene går ned når gode tider gjør det nødvendig å begrense veksten i økonomien for å unngå for sterk pris- og lønnsvekst, sier Senneset.

Anleggsboomen drar lasset

Han sier at den pågående anleggsboomen bidrar med å dra lasset i 2016. Anleggsmarkedet, som anslås til være på rundt 100 milliarder kroner, vil vokse med minst 10 milliarder kroner fra 2015 til 2016, ifølge sjefsøkonomen.

– Samtidig er det uheldig at det ene store norske jernbaneprosjektet etter det andre havner i utlandet, når staten som mest trenger disse bidragene for å maksimere bidraget til norsk økonomi. Men heldigvis vil mesteparten av veksten på 10 milliarder kroner i 2016 havne i norske lommer. Og pengene som havner i utlandet vil tross alt redde noen arbeidsplasser der også, sier Senneset.