Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX .

LNS vurderer å kjøpe Sydvaranger

Entreprenørselskapet Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) vurderer om det skal legge inn bud på konkursboet etter Sydvaranger Gruve. Det er kommet inn krav på 3,5 milliarder kroner til boet.

Selskapet, med base på Andøya, er inne i en prosess som kan føre fram til et oppkjøp, skriver Nord24 og henviser til en sak i avisen Ságat. Administrerende direktør Frode Nilsen bekrefter at LNS ser på det konkursrammede gruveselskapet.

– Foreløpig har vi ikke konkludert om vi utpå nyåret vil gi et bud på konkursboet, som rår over enorme malmressurser, sier Nilsen.

Samarbeid

Dersom det ender med et oppkjøp, og LNS setter i gang med jernmalmproduksjon, vil det skje i samarbeid Tschudi AS, som eier mye av områdene og infrastrukturen.

– Det er en forutsetning at vi stiller på lag med Tschudi, sier Nilsen til Ságat. De to selskapene har vært i fortløpende dialog om saken.

Dersom det blir ny produksjon, er det underjordsdrift som vil være aktuelt.

– Med dagbrudd er utnyttelsesgraden kun rundt tretti prosent, men metoden LNS benytter, den samme som LKAB bruker, gjør at man får 90 prosent malm når en følger årene inne i fjellet, sier Nilsen. LKAB er selskapet som driver gruvene i svenske Kiruna.

Milliardkrav

Ifølge Dagens Næringsliv er det meldt inn krav på totalt 3,5 milliarder kroner etter konkursen i gruveselskapet. Brorparten av dette – 80 prosent – er krav fra morselskapet Northern Iron og fra DNB.

– 90 krav er meldt inn til konkursboet, på til sammen 3,54 milliarder kroner, sier bostyrer Leif Petter Madsen i Wikborg Rein. Han vil ikke opplyse om nøyaktig hvor stort tap DNB og andre kreditorer har før listen over kreditorer legges fram ved bostyrets innberetning i januar.

– Vårt krav i boet etter Sydvaranger Gruve er på 949 millioner kroner. Vi har så langt ikke realisert noe av pantet vårt, og vi samarbeider med boet om dette nå, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB. Han vil ikke si hvor stort tap banken lider som følge av konkursen, men viser til at DNB over lengre tid har rapportert om nedskrivninger i gruvesektoren.

Pant

– Vi har tatt det aller meste av våre tap knyttet til Syd-Varanger allerede, og det dreier seg dessverre om betydelige beløp, sier Midteide. Fordi banken har pant i en del eiendeler, blir tapet lavere enn kravet som er meldt inn, sier han.

Det at utstyret i gruva er pantsatt, blant annet til DNB, bidrar til at de fleste andre kreditorene trolig ikke får dekket sine krav.

Tschudi Shipping Company og Innovasjon Norge var også blant gruveselskapets største kreditorer og risikerer tap på opp mot hundre millioner kroner hver, ifølge avisen.