Hjelpemannskaper jobber i området der et snøskredet har truffet flere hus i Longyearbyen. Det er uklart om noen personer er tatt. Folk bes melde seg med spader. Foto: Tipser / NTB scanpixFlere hus er truffet av skred i Longyearbyen. Det er uklart om noen personer er tatt. Folk bes melde seg med spader. Foto: Tipser / NTB scanpixFlere hus er truffet av skred i Longyearbyen. Det er uklart om noen personer er tatt. Folk bes melde seg med spader. Foto: Tipser / NTB scanpixFlere hus er truffet av skred i Longyearbyen. Det er uklart om noen personer er tatt. Folk bes melde seg med spader. Foto: Tipser / NTB scanpix

Mann omkom i snøskred i Longyearbyen – flere alvorlig skadd

En mann i 40-årene er bekreftet omkommet og flere personer er alvorlig skadd etter å ha blitt tatt av snøskred i Longyearbyen. Snøskredfaren er fortsatt stor, og flere hus er evakuert.

Mannen i 40-årene var fastboende i Longyearbyen, opplyser Sysselmannen på Svalbard lørdag ettermiddag.

– Vi har tatt imot flere skadde, blant dem barn, sier pressevakt Marit Einejord ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), til NTB.

De skadde får behandling på Longyearbyen sykehus. UNN har sendt personell fra Tromsø for å bistå på lokalsykehuset.

Det er fortsatt uklart om alle er gjort rede for etter skredet som gikk fra fjellsiden over Longyearbyen lørdag formiddag ved 10.30-tiden. Ingen er formelt meldt savnet.

– Det jobbes med å få oversikt over hvem som bodde i husene, og om de var til stede da raset gikk, sier sysselmann Kjerstin Askholt til NRK.

– Vil ta lang tid

Skredet rammet en rekke av de såkalte spisshusene i Longyearbyen. Skredet har truffet ti hus, opplyser Sysselmannen på Svalbard , som har satt stab.

Det er fortsatt snøskredfare i Longyearbyen, og Sysselmannen har bestemt at husene i den øverste rekka mot fjellsiden evakueres.

– Det er snakk om ni hus, noen av dem med flere boenheter, sier Tone Hertzberg til NTB.

Om lag 100 personer deltar i redningsarbeidet. Rundt 25 personer fra Røde Kors i Troms er på vei til stedet for å bidra med hunder i søket.

Letearbeidet kommer til å ta lang tid, varsler sysselmannsførstebetjent Trond Olsen, som er på stedet.

– Ikke alle er gjort rede for ennå, og dette kommer til å ta lang tid. Vi kommer til å holde på utover kvelden, sa han til Svalbardposten lørdag ettermiddag.

Hoppet ut av vinduet

Kine Bakkeli, som bor i et av spisshusene, forteller til NRK at hun klarte å hoppe ut av vinduet i stua.

– Det er et vilt kaos her, noen er visst sendt på sykehus, og jeg vet ikke om noen er savnet, sier hun.

Eva Grøndal forteller at de øverste husene har flyttet seg rundt 20 meter.

– Jeg seilte med huset nedover. Til slutt kom jeg meg ut av huset fordi sidebygget i huset forsvant, sier hun.

Søker gravemannskap

Longyearbyen lokalstyre ba folk hjelpe til med å grave i snømassene, og mange meldte seg.

– Gravemannskap søkes. Alle som kan, bes melde seg til skadestedet med spade, heter det i en melding på lokalstyrets nettsider.

Det er opprettet Evakuert og pårørendesenter (EPS) i Ungdomshuset/Ungdomsklubben. Kullungen barnehage er åpen for dem som har behov for nødvendig barnepass, opplyser lokalstyret.

Kraftig vind

Det har blåst kraftig på Svalbard både fredag og lørdag. Meteorologisk institutt satte i gang økt overvåking av værsituasjon og varslet at det kunne oppgraderes til ekstremvær med vind med orkan styrke.

Vinden roet seg imidlertid noe lørdag, men det rapporteres om takplater som har løsnet.