- Utvikleres perspektiv er, og bør være, langsiktig

I Bygg21s julekalender hører vi fra ti fremtredende bransjeprofiler. De har bestemte meninger om dagens næring, og hvordan fremtidens byggenæring bør se ut.

- Det har vært for lett å lempe ut middelmådige produkter. Man må ikke bygge fremtiden på at det alltid vil være sånn. Eiendomsutvikleres perspektiv er, og bør være, langsiktig, og med basis i et langsiktig eierskap og en oppfatning om hvordan samfunnet utvikler seg, sier Peter Groth, siv. ing og tidligere sjef i Aspelin Ram.

Groth er en av ti bransjeprofiler som kommer med sine tanker om fremtidens byggenæring i Bygg21s julekalender – Reisen til Byggestjernen. Se Groth og andre bransjeprofiler fortelle mer i Bygg21s julekalender luke 6:

https://bygg21.digitaljulekalender.no/

Groth savner eiendomsutviklernes engasjement i produktet, og maner oss til å følge bilbransjens kontinuerlige arbeid for tilby bedre og bedre produkter.

Norske eiendomsutviklere må bli bedre til å styre prosjektene sine

En annen bransjeaktør som får fremme sin stemme i julekalenderen er Lena Bygballe, leder for senter for byggenæringen ved BI. Hun mener mye om prosjektstyringen i norske byggeprosjekter.

- Til tross for økt kunnskap om samhandling så som gjennomføringsmodeller, ledelse, BIM og Lean, er det mange som fortsatt ikke tar det i bruk. Og i den grad det tas i bruk gir det heller ikke resultat som forventet, forteller hun Bygballe.

Bygballe mener mye av årsaken er for dårlig samsvar mellom prosjektenes formelle strukturer som kontrakter og incitamenter, og det folk faktisk gjør.

- På BI jobber vi med å ta fram forskningsbasert kunnskap som kan si noe om hva som skal til for større samsvar og økt effektivitet. På den måten kan vi gi vårt bidrag til å skape en mer effektiv byggenæring, fortsetter hun.

Se Lena i julekalenderens luke 5: https://bygg21.digitaljulekalender.no/

Et annerledes kurs

Reisen til Byggestjernen er en annerledes julekalender. Den fungerer nemlig som lanseringen av en helt ny form for kurs, som skal undervise hele Norges byggenæring. Kurset er forkledd som en julekalender, og er basert på ideen om at små daglige læringspakker gir bedre læring enn lange tunge kurs i ett strekk.

- I en travel hverdag kan det være vanskelig å få tid til å prioritere kursing. Derfor har vi laget 24 minikurs med små daglige læringspakker, som alle kan ta seg tid til. Formatet julekalender er optimalt for å sikre en bred deltakelse, sier Sverre Tiltnes, leder for Bygg21.

Deltakerne kurses i fasenormen Neste Steg. «Neste Steg» skal være en felles referanse for byggaktører, som beskriver byggeprosessen over tid, i åtte steg fra ide og behov til avvikling.

- «Neste Steg» skal utvikle et effektivt felles språk for bransjen. Målet er en enda mer effektiv bygg- og eiendomsnæring, som oppnår bedre lønnsomhet og bedre resultater, fortsetter han.

Hittil har kurset fått opp mot 2000 deltakere. Nå håper Bygg21 at enda flere av bransjens aktører slenger seg på.

- Reisen til Byggestjernen er et lavterskelkurs man kan gjennomføre over morgenkaffen, på toget eller fra sofakroken. Dette er virkelig årets hyggeligste kurs, sier Sverre Tiltnes, leder for Bygg21.

Se hva som gjemmer seg i dagens luke her: https://bygg21.digitaljulekalender.no/

Hva er Neste Steg

Neste Steg er et rammeverk som beskriver byggeprosessen over tid, i åtte steg fra start til avvikling. Hensikten med Neste Steg er å utvikle en felles referanse for steginndeling av byggeprosjekter, og slik skape et effektivt, felles språk for bransjen.

Hva er Bygg21

Bygg21 er et uavhengig forum, skapt for å realisere bygg- og eiendomsnæringens potensial for produktivitet og bærekraft. Målet er 20% lavere kostnadsnivå innen 2020 og økt bærekraft i alle nye bygg. Bygg21 har sitt mandat fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og jobber for og med bygg- og eiendomsnæringens offentlige og private virksomheter og organisasjoner.