Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix / TT

Skademeldingene renner inn etter ekstremværet Synne

Det er kommet inn flere hundre skademeldinger etter ekstremværet Synnes herjinger. Vannføringen har minket kraftig i Rogaland og Agder, og farenivået er senket begge steder, opplyser NVE.

Etter flere hektiske døgn under ekstremværet Synne, har både vinden løyet og vannstanden sunket. Til tross for varsel om full storm i fjellet og på kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag, ble det ikke mange skader som følge av vinden.

Det er først og fremst flomskader folk melder inn, ifølge Tryg Forsikring.

– Vi har fått meldt inn et hundretalls skader gjennom helgen, og det vil bli flere i dag. Det er flest i sørlige deler av Rogaland og i Agder, sier pressetalsmann i Tryg Forsikring Toralf Rutledal.

Flere hundre skademeldinger

Forsikringsselskapet venter flere meldinger utover dagen, blant annet som følge av strømbrudd eller overbelastede avløpssystemer.

Det har så langt blitt meldt inn rundt 90 skademeldinger til Gjensidige Forsikring, og mellom 100 og 120 skademeldinger til forsikringsselskapet IF.

– Skadene renner inn, sier assisterende informasjonsdirektør i IF, Emma Elisabet Vennesland, til P4.

Fare for utglidning

Folk i flomutsatte områder må fortsatt være forsiktige, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Når vannstanden synker raskt, er det fare for erosjon og utglidninger langs vassdragene, sier hydrolog Anne Fleig i NVE.

Hun opplyser at vannføringen har minket eller stanset helt de aller fleste steder i Rogaland og Agder, og at dette vil fortsette framover. Farenivået er senket fra rødt til oransje – betydelig – for Rogaland og Vest-Agder, opplyser NVE mandag ettermiddag.

På retrett

I Kvinesdal kommune sto flere bolighus i fare for å bli tatt av de enorme vannmassene søndag kveld, men beboerne kunne puste lettet ut mandag morgen da det ble klart at vannstanden var på vei tilbake.

I Bjerkreim kommune ble det målt større vannføring en noen gang tidligere. Store vannmengder i Bjerkreimsvassdraget førte til at Vikeså sto under vann, men også her er vannstanden på vei ned.

Til tross for et opphold i nedbøren mandag, kommer det både vind og regn på Vestlandet i dagene framover.

– Det blir imidlertid ikke de samme mengdene som i helgen, opplyser meteorolog Berit Hagen til NTB.

Veier åpnet igjen

E39 sør i Rogaland er mandag morgen åpnet mellom Heskestad og Moi, hvor det søndag var stengt på grunn av flom. Fergesambandet Mortavika-Arsvågen går også som normalt igjen, melder NRK.

Også E134 over Haukelifjell og riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli er åpnet for trafikk igjen.

Det er fortsatt kolonnekjøring på Hemsedalsfjellet, mens Hol-Aurland, Vikafjellet, Tyin-Årdal og Valdresflya fortsatt er stengt. (