Et planlagt asylmottak i Lindås kommune i Hordaland brant ned natt til søndag. Det er foreløpig uklart hva som startet brannen. Foto: Gunn Berit Wiik Berg / Strilen / NTB scanpix

Etterforsker brannen i planlagt asylmottak som om den er påsatt

Hotell Lune Huler i Lindås kommune nord for Bergen skulle bli brukt som midlertidig asylmottak. Natt til søndag ble hotellet totalskadd i brann, og politiet etterforsker som om den er påsatt.

– Det er stedets aktualitet og foreløpige tekniske undersøkelser som gjør at vi etterforsker som om den er påsatt. Det er ikke funn på stedet som tilsier at det ikke er påsatt, sier lensmann Kjell-Idar Vangberg i Nordhordland lensmannsdistrikt til Dagbladet.

Han understreker at politiet ikke konkluderer med at den er påsatt, men at de etterforsker bredt.

Brannårsak ikke kjent

Det er fortsatt ikke kjent hva som førte til at hotellet på Vågseidet i Lindås brant ned. Ifølge lokalavisen Strilen ble det fredag denne uken kjent at hotellet skulle huse inntil 40 enslige, mindreårige asylsøkere fra nyttår.

Ifølge politiets opplysninger startet brannen i restaurantdelen av hotellet. Brannvesenet forsøkte å berge hotellbygningen, men lyktes ikke.

– Det var fullstendig overtent. Det så ut som et krater eller en vulkan. Jeg kan ikke huske sist gang jeg så høye og brede flammer, sier vakthavende brannsjef Nils Medaas til NRK.

Kan være påsatt

17 år gamle Damian Przewoznik bor like i nærheten av hotellet, og var den første som oppdaget brannen.

– Jeg satt ute med kameraten min da jeg hørte et enormt smell, sier han til Bergensavisen.

– Jeg så flammer og røyk fra hotellet. Så kom et nytt smell. Jeg har aldri hørt noe lignende, legger han til.

Politiet opplyser at det er observert en bil i området, men at det ikke er avklart om den har noe med brannen å gjøre. Ifølge Bergens Tidende ønsker politiet tips om bilen.

– Vi er interessert i informasjon om denne bilen. Vi etterlyser både dem som var i bilen, og de som kan ha sett den. Det kan være noen har sett noe som kan være av interesse for oss, sier operasjonsleder Arve Samsonsen i Hordaland politidistrikt.

– Vi er også svært interessert i å komme i kontakt med vitner som kan ha sett noe i forkant av brannen, sier han til VG.

Skulle bli asylmottak

Hotelleier Jenfrid Stellberg ble vekket av politiet med den driste beskjeden, skriver VG. Hun sier at hun håper virkelig ikke at brannen er påsatt.

– Folk her har vært så positive til tiltaket helt fra starten, så jeg kan ikke forstå om noen har gjort dette med vilje, sier hun.

Stellberg innrømmer at tankene går til Sverige, hvor flere lignende branner har skjedd på mottak, hvor det har vist seg at det var påtent.

– Jeg skal uansett fortsette å jobbe for at det blir et asylmottak her for mindreårige, sier hun.

Brannen ble meldt klokken 2.20. Klokken 3.47 opplyste 110-sentralen i Hordaland at de hadde kontroll. Det var to personer inne i hotellet natt til søndag, og de kom seg ut uskadd.