500 personer møtte opp på åpen dag for E6-anlegget i Gudbrandsdalen (foto: Rune Smidesang, Statens vegvesen).

500 på åpen dag på E6 Frya-Sjoa

Da Statens vegvesen og entreprenørene AF og Implenia Aurstad åpent E6-anlegget i Gudbrandsdalen for publikum søndag 20. september, besøkte omtrent 500 personer de to tunnelene og de største bruene som er under bygging.

Publikum fikk komme inn på de to mest spennende anleggsplassene på den 33 kilometer lange strekningen som er under bygging mellom Frya og Sjoa - Harpe bru og Hundorptunnelen ved Harpefoss, og nye Kvam bru og Teigkamptunnelen i Kvam.

Bygginga på nært hold

- Vi informerer innbyggerne jevnlig gjennom blant annet brosjyrer og Facebook, men det er noe spesielt å komme og se bygginga på nært hold, sier Roger Jenshus som er Vegvesenets byggeleder på E6 Frya-Sjoa, til E6-prosjektets internettside.

Særlig satte publikum pris på den guidede bussturen gjennom anlegget. Den gikk på en del av ferdigbygd veg og gjennom Hundorptunnelen.

- Det å komme opp og gå på Harpe bru og få informasjon om brubygginga, falt også i god smak, sier Jenshus.

Folk hadde mange spørsmål om anlegget, om for eksempel tunnelen, veglys, framdrift og vegåpning. De var også interessert i tingene som var stilt ut - pukk, armering, membran, PE-skum og mye mer.

AF var til stede med flere ansatte, både på bussturen og på bruvandringa på Harpe bru. I tillegg inviterte de publikum til å prøvesitte noen av de store anleggsmaskinene de bruker i E6-utbygginga.

- De som besøkte anlegget var imponert over alt arbeidet som er gjort på to år, sier byggeleder Jenshus.

Bergkrystaller og imponerende tårn

Ved Kvam bru og Teigkamptunnelen i Kvam var det også godt stemning.

- Å få lov å gå i en tunnel gir en spesiell følelse, og mange satte stor pris på utstillingen inne i tunnelverkstedet. Her viste vi fram de to bergartene som dominerer i Teigkampentunnelen, nemlig fylitt og kvartsitt. Vi hadde også med noen fine bergkrystaller fra tunnelen som folk kunne få se, sier Rune Smidesang. Han er byggeleder for E6 Vinstra-Sjoa, den andre parsellen på E6 Frya-Sjoa-anlegget

I det nye vannbehandlingsanlegget i Kvam, som er bygd i et samarbeid mellom Nord-Fron kommune og Statens vegvesen, var det folk fra vann- og avløpsetaten i kommunen som stod for omvisningen. Anlegget betjener kommunens innbyggere med drikkevann samtidig som det sikrer brannvann til Teigkampentunnelen.

Medarbeidere fra Implenia Aurstad var til stede både i tunnelen og på brua, og i det nye Kvam-krysset stilte de ut flere store maskiner som de besøkende kunne se nærmere på.

Rune Smidesang forteller at folk var imponert over dimensjonene på anlegget. - Det gjør inntrykk å stå under tårnene på nye Kvam bru som rager snart 50 meter over kjørebanen, sier han.

Gjennomgangstonen blant publikum var at de gleder seg til anlegget er ferdig, og at det blir morsomt å ta den første kjøreturen på den nye vegen.

Nye E6 Frya-Sjoa åpner høsten 2016.