Handelshøyskolen BI i Oslo.

BI styrker bygg- og anleggssatsingen

Handelshøyskolen BI skal styrke forskning, utvikling og kunnskapsformidling i den norske bygg-, anlegg- og eiendomsnæringen gjennom  to nye gaveprofessorater fra næringen.

Det skriver BI i en pressemelding tirsdag.

De to gaveprofessoratene består av et 5-årig professorat fra OBOS innen boligutvikling- og utbyggingsøkonomi, samt et 3-årig professorat innen effektive byggeprosesser fra et konsortium bestående av Statsbygg, Multiconsult, Backegruppen og GK. Begge gaveprofessoratene koordineres ved Senter for byggenæringen ved Handelshøyskolen BI.

– Dette viser nødvendigheten av forskning på næringen fra et handelshøyskoleperspektiv, samtidig som det vil bidra til å videreutvikle det sterke fagmiljøet på BI. Vi ser frem til å samarbeide om å utvikle ny kunnskap om og for BAE-næringen, som vil komme både forskning, undervisning og næringen til gode, uttaler rektor Inge Jan Henjesand ved Handelshøyskolen BI.

Boligutvikling- og utbyggingsøkonomi

Visekonsernsjef Daniel K. Siraj i OBOS sier, i pressemeldingen, at han ser på økt kompetanse og forståelse som viktige fokusområder for bransjen.

– Som en av Nordens største boligbyggere er OBOS opptatt av å øke kompetansen og forståelsen for boligutvikling og utbyggingsøkonomi. Dette er viktig for bransjen, for beslutningstakere i offentlig sektor og for samfunnet som helhet. Opprettelsen av slikt professorat på BI vil bidra til dette, sier han.

Effektive byggeprosesser

Administrerende direktør i Statsbygg, Harald V. Nikolaisen, fremhever viktigheten av dette gaveprofessoratet som Statsbygg, Multiconsult, Backegruppen og GK står bak.

– Kunnskap om, og forskning på, de overordnede utfordringene i bransjen gir et viktig bidrag for å effektivisere hele industrien, sier Nikolaisen i pressemeldingen.

Konsernsjef i BackeGruppen, Eirik Gjelsvik, mener også at fokus på effektivisering i næringen er avgjørende.

– Byggekostnadene i Norge er høye, og det stilles ofte spørsmål om effektiviteten i byggenæringen uten at dette kan konkretiseres. Vi ønsker å bidra til forskning innen effektive byggeprosesser hvor, etter min mening, samspill og planlegging er to nøkkelord, uttaler han.

– I dagens byggeri ser vi at de tekniske installasjonene blir stadig mer omfangsrike, avanserte og integrerte i byggeprosessen, og at aktører som GK derfor involveres i alle faser, også for å sikre drift, vedlikehold og utvikling slik at bygget presterer som avtalt. Vi støtter derfor forskning på hvordan vi kan effektivisere og kvalitetssikre disse prosessene og fasene i byggets livssyklus, supplerer konsernsjef Jon Valen-Sendstad i GK.

Administrerende direktør i Multiconsult, Christian Nørgaard Madsen, påpeker betydningen av forskningsbasert kunnskap.

– Det er viktig for oss og bransjen å ta beslutninger knyttet til verdiskaping basert på fakta. Ved å få innsikt og kunnskap vil vi også utvikle metodikk og kompetanse for sikre langsiktig verdiskaping for våre kunder og samfunnet, sier han.