Nordlandet ungdomsskole

Nordlandet ungdomsskole er den tredje og siste av ungdomsskolene i Kristiansund som får en lenge tiltrengt fornyelse. Gamlebygget fra 1968 er revet ned til betongkonstruksjonen og i løpet av 11 måneder har Betonmast Røsand AS fullført 5.400 kvm rehabilitering og 1.400 kvm nybygg.

Fakta

Sted: Kristiansund
Prosjekttype: Skolebygg
Bruttoareal: 6.800 kvm
Byggherre: Kristiansund kommune
Total prosjektkostnad:
203 millioner kroner
Totalentreprise:
121 millioner kroner
Totalentreprenør:
Betonmast Røsand
Arkitekt og LARK: Solem Arkitektur
Konseptutvikling/fullverdig forprosjekt og detaljert funksjonsbasert forprosjekt: Lusparken Arkitekter og Rambøll
Rådgivere: RiB: Olset l Ri Brann: Firesafe l Ri Akustikk og Ri Bygningsfysikk: Cowi l RIE og RIV: Norconsult
Underentreprenører/leverandører: Stål: DS Nor l Grunnarbeid: Wenås Bygg og Anlegg l Riving: AK Miljø l Prefab betongtrapper: Cementprodukter l Prefab hulldekker: Spenncon l Prefab heis-
sjakter: Grytnes l Prefab tak: Lett-Tak Systemer l Totalteknisk entr: Caverion Norge l Vinduer og glassfasader: Glassmester Solbjør l Mur (tegl) og flisarbeider: Murmester Mørkedal l Lås og beslag: Norsk Låsservice l Tekkearbeider: Icopal Tak l Blikkenslager: Langvas l Maler: Rosenborg Malerteam l Himling: Modulvegger Trondheim l Audi-
torium: Fora Form l Sportsgulv gymsal: Unisport l Teleskoptribune/ gymutstyr: GM Sport l Bygginnredninger: Bjørn Nilsen Snekkerverksted l Innerdører/ innv. glassfelt: Daloc l Kantinekjøkken: Termo storkjøkken l Ståltrapper og rekkverk: Brd. Midthaug

Hele skolebygget har fått en enhetlig fasade i teglstein og fremstår eksteriørmessig som ny. Også innvendig er det svært lite å se til det gamle skolebygget. Det er blitt et innholdsrikt bygg med kapasitet for 384 elever. Inntrykket er at her har Kristiansund kommune fått mye skole for pengene. Dagens elevtall ved Nord-
landet ungdomsskole er 300.
I tillegg til 12 vanlige klasserom er skolen utstyrt med en rekke spesialrom, som gymnastikksal som kan omgjøres til forsamlingssal for inntil 500 mennesker, en imponerende elevkantine med inne- og uteplass, naturfagrom som er godt utstyrt, spesialrom for musikk, mat og helse, teknikk og design og egne rom for kunst og håndverk. Keramikkrommet kan mange ungdomsskoler misunne den nye skolen i Kristiansund. I tillegg er nybygget tilrettelagt for å kunne ta imot elever med spesielle utfordringer.
Uteområdet er sydvendt og skjermet for vær og vind med «sidevinger» i form av skolebyggets utforming. Uteområdet er påkostet med terrasse i tre utenfor kantinen, beplantning, et nedsenket betongamfi og ulike aktivitetssoner med skatelandskap, slackliner og klatrevegg for må nevne noe.


Fleksible løsninger
– Innvendig er det ingen åpen skole, men en skole som er fleksibel og transparent, forteller rektor Gry Rossing til Byggeindustrien. Det er mye lys inn i skolen og spennende interiørløsninger. Både Rossing og lærerne er stolte av resultatet, selv om det også har dukket opp noen overraskelser.
Gry Rossing vektlegger at både ansatte, elever og foreldre har vært med i arbeidet med den nye skolen fra en tidlig planlegginsfase. Det ble gjennomført et felles besøk til aktuelle skoler i Trøndelag, og mye inspirasjon til utformingen av Nordlandet ungdomsskole er hentet fra denne ekskursjonen, spesielt fra Stokke ungdomsskole i Stjørdal. Rossing berømmer samarbeidet med spesielt sivilarkitekt Eva Helene Haanæs i Lusparken Arkitekter i forprosjektfasen.
Assisterende prosjektleder Eskild Stokke hos Betonmast Røsand forteller om en byggefase som har vært meget intensiv. I 11 måneder har det vært opptil 100 håndverkere på byggeplassen samtidig. Kravet til logistikk, samarbeid og til å finne gode løsninger har vært stort. Han legger ikke skjul på at den gamle konstruksjonen som sto igjen ga noen uventede utfordringer. De gamle ytterveggssøylene hadde Leca-tilslag og ikke steintilslag som forventet, og det hadde konsekvenser for festeevnen.

Smart å rehabilitere

Det en legger merke til med bygget utvendig er bruken av teglstein og glass i fasaden. Murmester Mørkedal i Kristiansund har hatt en stor jobb med teglsteinen. Teglstein er brukt fordi kommunen ønsket en tilnærmelsesvis vedlikeholdsfri fasade.
Takkonstruksjonen er Lett-tak systemer på den nybygde delen av skolen og re-tekking er utført av Icopal i den rehabiliterte delen.
– Vi kom i mål med dette bygget til riktig tid, men det var meget intenst spesielt i startfasen, sier Stokke.
Han opplyser at det i øyeblikket er et litt roligere marked på bygg- og anleggsfronten i Kristiansund, som kan skyldes oppbremsingen i oljenæringen – mens det i den andre byen i Betonmast Røsands nærområde – Molde – foreløpig bygges nesten som normalt.
Både Stokke og byggherrens prosjektledere, Knut Andreas Stai og Cathrine Lossius Sagli (fra 3S Prosjekt), tror det var klokt å satse på å beholde noen av de gamle betongkonstruksjonene fremfor å rive alt og bygge hele skolen opp fra grunnen av. I tillegg til at det har vært lønnsomt, legger Lossius Sagli vekt på at skolen har fått en tilleggsverdi i form av noen små, spennende områder som ikke ville blitt til i et nybygg. Stai og Lossius Sagli mener nøkkelen til den gode gjennomføringen av prosjektet på kort tid er bruken av rådgivere med god kompetanse både på entreprenør- og byggherresiden.
– Budsjettrammen på 203 millioner kroner for skolebygget ser ut til å holde, fastslår Stai som er tilfreds med både samarbeidet med aktørene og med resultatet.

Flere arkitekter
Det har vært flere arkitekter inne i dette prosjektet. Forprosjektet ble laget av Lusparken Arkitekter i Trondheim mens Solem Arkitektur AS i Kristiansund overtok som ansvarlig søker og detaljplanlegger.
Fagansvarlig Sverre Sevaldsen i Solem Arkitektur AS sier til Byggeindustrien at det har vært et arbeidskrevende oppdrag, men at sluttresultatet etter hans syn er blitt veldig veldig bra. Han sier at bruken av teglstein i fasaden nok er dyrt i anleggsfasen men med 30-50 års levetid vil teglsteinen i det lange perspektivet likevel være fornuftig materialbruk.
Interiørarkitekt Berit Høgset og sivilarkitekt Anna Ervik Johnsen hos Solem Arkitektur har hatt et spesielt ansvar for interiør og fargevalg. De synes det har vært en suksessfaktor at ingeniører og arkitekter har jobbet tett sammen over tid med dette.
Sjøblått og orange er valgt som farger som er gode for «unge voksne» – ungdomsskoleelevene fra kretsene Nordlandet, halve Gomalandet og Dale i Kristiansund.


Flere prosjekter