Bolighuset på husmannsplassen Slengen har stått tomt siden 1931. Foto: Ane Uleberg

Restaurerer husmannsplass og bygger opp kompetansen

En av de få bevarte husmannsplassene i Setesdal er nå under restaurering. Anledningen benyttes for å rekruttere og lære opp restaureringshåndverkere i området.

Det skriver Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding onsdag.

Med midler fra blant annet departementets program for bevaringen av norske kulturlandskap, Utvalgte Kulturlandskap, foregår restaureringen av husmannsplassen Slengen som et opplæringsprosjekt for å rekruttere restaureringshåndverkere i regionen, heter det i meldingen.

På Slengen er det kun bolighuset og rester av et fjøs som står igjen. Huset har stått tomt siden 1931, og var i sterkt forfall da det i 2014 ble satt i gang restaurering, skriver departementet i pressemeldingen.

Restaureringen av bygget forgår som et opplærings- og kompetansehevingsprosjekt, der deltakerne gjennomgår et fullstendig kurs innen restaurering og istandsetting. Prosjektet er finansiert med midler fra blant annet Utvalgte Kulturlandskap, og målet er, ifølge meldingen, at deltakerne skal få nok erfaring til å kunne gjennomføre restaurering av tilsvarende bygg, og øke rekrutteringen til miljøet av restaureringshåndverkere i regionen. Kurset består av seks deltakere fra Aust-Agder, samt elever fra byggfag ved Sam Eide VGS. Kurset vil ferdigstilles høsten 2015.