Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / Scanpix

Ti klimainitiativer kan hjelpe klimaet på vei

Ti globale klimainitiativer kan gi nesten alt som trengs av kutt i utslippene av klimagasser de kommende årene, ifølge en ny rapport.

I rapporten «Seizing the Global Opportunity» foreslås ti satsingsområder som til sammen kan gi mellom 59 og 96 prosent av de utslippskuttene som er nødvendige fram mot 2030 for at verden skal nå togradersmålet.

Klimainitiativene er meislet ut etter malen for arbeidet mot avskoging og samarbeidet med palmeoljeindustrien.

– Det at det nettopp er palmeoljeindustrien, tradisjonelt én av «klimaverstingene», som har gått i bresjen for grønn omstilling, viser at forandring er mulig, sier statsminister Erna Solberg (H).

Byer kan få nøkkelrolle

Utslippskutt i storbyene framheves som ett av områdene som bør prioriteres i klimapolitikken. Verdens storbyer bør ta en lederrolle ved å forplikte seg til en lavutslippsutvikling, mener kommisjonen som står bak rapporten.

– Byutvikling i form av større investeringer i kollektivtransport og lavere utslipp er på listen over de ti tiltakene, sier Solberg.

Rapporten peker også på at byene bør prioritere utslippsvennlige bygninger, fornybare energikilder og god avfallshåndtering. Selv om dette vil koste mye på kort sikt, mener kommisjonen at klimainvesteringene kan gi store besparelser lenger fram i tid.

Betaler seg selv

I rapporten nevnes C40, en gruppe storbyer hvor også Oslo er med, som et eksempel til etterfølgelse. Ifølge analyser som tidligere er utført på oppdrag fra C40 og FNs spesialutsending for byer og klimaendring, kan klimainvesteringer i verdens 500 største byer gi en årlig utslippsbesparelse på 1,65 milliarder tonn CO2 innen 2030.

Samtidig kan det på sikt også være store summer å spare, og samlet sett kan de foreslåtte investeringene betale seg selv etter bare 16 år, hevdes det i den nye rapporten. Besparelsene får man blant annet gjennom lavere energiforbruk.

Sju land står bak

Den nye rapporten er utarbeidet av The Global Commission on the Economy and Climate, et initiativ som ble startet i 2013 av sju land, blant dem Norge. Det er Mexicos tidligere president Felipe Calderón som leder kommisjonen.

Kongstanken bak initiativet er at klimakutt kan kombineres med økonomisk vekst og fattigdomsbekjempelse, dersom investeringene bare gjøres på riktig måte.

– Før har det vært slik at det har vært lavere CO2-utslipp fordi økonomien har gått saktere, men nå har vi hatt økonomisk vekst på verdensbasis samtidig som utslippene går ned, sier statsminister Solberg.

Fra norsk side er NHO-direktør Kristin Skogen Lund med. Hun overtok etter tidligere statsminister Jens Stoltenberg, som trakk seg ut da han overtok som generalsekretær i NATO.

«Dyrere å vente»

Bellona framhever rapportens budskap om at klimainvesteringer som vil koste på kort sikt, kan gi besparelser på lengre sikt.

– Både for byer og for nasjoner gjelder det samme: å investere i ny miljøteknologi bør gjøres så fort som mulig. Det vil bli dyrere å vente. Endringene vil komme uansett, sier fagsjef Hallstein Havåg.

Han peker blant annet på fangst og lagring av CO2, såkalt CCS, som en investering byer kan satse på. Byrådet i Oslo har varslet at det ønsker å satse på et CCS-anlegg ved energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud.