Guðrún Jóna Arinbjarnardóttir fra Bergen Arkitekthøgskole vant Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris 2015 med prosjektet «Through the Forest of columns».

Vinner av Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris er kåret

Guðrún Jóna Arinbjarnardóttir fra Bergen Arkitekthøgskole er årets vinner av Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris.

Det skriver Norsk Stålforbund i en pressemelding tirsdag.

Guðrún Jóna Arinbjarnardóttir fra Bergen Arkitekthøgskole er årets vinner av Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris.

Guðrún Jóna Arinbjarnardóttir vant prisen med prosjektet «Through the Forest of columns».

Hun mottar i tillegg European Student Awards for Architectural Design. Prispremien er 20.000 kroner og en reise til Istanbul for å motta den europeiske prisen i september, heter det i meldingen.

Dette sier juryen om vinnerprosjektet:

– «Through the Forest of columns» er en intervensjon under og rundt den eksisterende Puddefjordsbroen i Bergen sentrum. Brua forbinder den gamle industribydelen Møhlenpris på bysiden til Gyldenpris og Laksevåg på den andre siden. En ryggrad i stål spenner mellom eksisterende armerte betongsøyler. Festet til denne ryggraden er tynne stålribber som støtter brudekket, rekkverk og gelender. Dekket og rekkverket er utført i tre, i fin kontrast til stålkonstruksjonen. Som konstruksjon er parasittbrua en enkel og elegant intervensjon. Den organiske formen er hensiktsmessig for det symbiotiske naturkonseptet, og passer bra til den eksisterende armerte betongkonstruksjonen. Løsningene holder seg innenfor et helhetlig designspråk; noen steder støttes parasittkonstruksjonene av eksisterende søyler, på andre steder henger de fra den eksisterende brukroppen. Dette håndteres med hjelp av en behersket palett av designelementer som ofte fyller mer enn én funksjon. Infrastruktur, som veier, broer og tunneler, skaper psykiske og fysiske barrierer i mange byer. Problemet, som prisvinneren påpeker, er universelt. Forslaget til en intervensjon under Puddefjordsbroen kan inspirere til lignende intervensjoner på andre steder med samme type utfordringer.