Hvis man ikke rensker sluket jevnlig, kan smuss og fett stivne i ferien, og gjøre sluket helt tett innen man kommer tilbake. Foto: SINTEF

Unngå vannskader i ferien

Rundt 20.000 boliger vil, ifølge SINTEF Byggforsk, bli rammet av en vannskade i løpet av sommeren 2015.

I en pressemelding denne uken presenterer SINTEF Byggforsk en rekke tiltak for å unngå vannskader i sommerferien.

Forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk. Foto: SINTEF

Antallet vannskader på norske boliger øker, ifølge forskningsinstituttet, for hvert år. Skadene blir også dyrere, heter det i pressemeldingen. Selv om kalde vintre har skylden for mange vannskader, er det feilmonteringer, slitasje og gamle rør som ligger bak det største antallet vannskader.

I sommermånedene juni, juli og august forventes det rundt 20.000 vannskader i norske boliger, til en kostnad av 900 millioner kroner. Som regel skyldes skadene lekkasjer fra vannrør, skriver SINTEF.

Stopp lekkasjene

Spesielt boliger fra 50-, 60- og 70-tallet har rør som er utsatt for lekkasje. Det beste er å skifte ut disse rørene før de er utslitt, men for mange blir dette et tiltak som nedprioriteres. Da er det viktig å være føre var, advarer instituttet.

– Vannskader som oppstår i ferien, er ofte omfattende og dermed kostbare, siden vannet får flomme utover i dagevis før skaden oppdages. Den gode nyheten er at hvis du stenger hovedstoppekrana før du reiser, kan du være rimelig trygg, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

En annen god måte å sikre seg på, skriver SINTEF, er å få montert en lekkasjestopper i boligen.

– En lekkasjestopper kan monteres til eller omkring vannførende installasjoner for å varsle og stoppe uønsket vannutstrømning, opplyser Fiskum.

Kostnadssluk

Sluket bør også renses minst en gang i året, heter det i meldingen. Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel, som for eksempel i tomme hus, er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter slukets utløp.

– Hvis du ikke har renset sluket på forhånd, kan første dusj etter ferien medføre vann utover badegulvet på grunn av redusert avrenning. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som kan bli kostbart, advarer Fiskum.

Vannskadekontorets nettsider kan du laste ned brosjyrer om forebygging av vannskader i hus og hytter.