Multiconsult leder bransjeomspennende 3D-jobb

Multiconsult og en rekke samarbeidspartnere i bransjen jobber nå med å utvikle et komplett 3D-verktøy for geoteknisk prosjektering.

Det skriver Multiconsult i en pressemelding torsdag.

GeoFuture er et bransjesamarbeid med mål om å forsyne bygg-, anlegg- og transportbransjen med metodikk og verktøy for geotekniske beregninger, prosjektering og visualisering i 3D, og ledes av Multiconsult.

Norges Forskningsråd har nå gitt delfinansiering for GeoFuture II, skriver Multiconsult i pressemeldingen.
– Sluttprodukter fra GeoFuture prosjektet vil være metodikk og verktøy for å integrere 3D-beregninger i en komplett 3D-prosjektering og visualisering av beregninger. Det er og vil bli utviklet nye, avanserte jordmodeller og beregningsrutiner for å håndtere ulike fundamentutfordringer for bygg-, anlegg- og transportbransjen. Hovedmålet er et brukervennlig og sømløst verktøy som vil bli kommersialisert gjennom den eksisterende rammen av GeoSuite Toolbox, sier prosjektleder Rolf Sandven fra Multiconsult.
Multiconsult, Norconsult, Cowi, Rambøll, Sweco, GeoVita, ViaNova Systems, ViaNova GeoSuite, AutoGraf-Föreningen (AGEF), Statens vegvesen, Jernbaneverket, NTNU, SINTEF Byggforsk og NGI er alle partnere i prosjektet.

Samarbeidsprosjektet har et totalbudsjett på 26,4 millioner, hvorav 6,4 millioner kommer fra forskningsrådet, og det resterende finansieres av partnerne.

GeoFuture vil, ifølge pressemeldingen, tilby en komplett integrasjon av geotekniske beregninger med håndtering av geotekniske data, valg av inngangsparametre for analyse og 3D-visualisering av beregningsresultater. Dataprogrammer for stabilitetsberegninger, setninger, utgravinger, peledimensjonering og bæreevne av konstruksjoner vil bli utviklet gjennom prosjektet.
– GeoFuture vil levere en komplett løsning for administrasjon av 3D-data gjennom utviklingen av en ny og åpen 3D-datamodell. Det vil også bli utviklet et kunnskapsbasert system for å assistere prosjekterende, med innlegging, tolkning og verifisering av geotekniske jordprofiler og inngangsdata, uttaler Sandven i pressemeldingen.