<p>Prosjektleder Øyvind Øveraas i Betonmast, murerlærling Jonathan Johansson og byråd Anniken Hauglie på byggeplassen på Haugenstua skole i Groruddalen i Oslo. (Foto: Svanhild Blakstad)</p>Utdanningsbyråd Anniken Hauglie møter tømrerlærling Andreas Fauske Andersen i Betonmast Selvaagbygg på byggeplassen på Haugenstua skole. (Foto: Svanhild Blakstad)Murerlæring Jonathan Johansson i Murmester Rolf Holm viser prosjektleder Øyvind Øveraas fasadene han er i ferd med å mure på Haugenstua skole. (Foto: Svanhild Blakstad)Elektikerlærling Simen Utne i Romerike Elektro fikk besøk av utdanningsbyråd Anniken Hauglie på Haugenstua skole. (Foto: Svanhild Blakstad)Prosjektleder Øyvind Øveraasi Betonmast viser byråd Anniken Hauglie rundt på byggelassen på Haugenstua skole. (Foto: Svanhild Blakstad)To tyske lærlinger er på utplassering på Haugenstua skole, gjennom det europeiske utvekslingsprogrammet Leonardo da Vinci. (Foto: Svanhild Blakstad)Haugenstua skole er det første Vardeprosjektet. Her tar Anniken Hauglie en titt på planlegningene sammen med Tere Larsen i Fellesforbundet og Øvyind Øveraas i Betonmast. (Foto. Svanhild Blakstad)Utdanningsbyråd Anniken Hauglie og organisasjonsmedarbeider Terje Larsen i Fellesforbundet. (Foto: Svanhild Blakstad)

Lærlinger bygger ny Oslo-skole

En rekke lærlinger er involvert i byggingen av Haugenstua skole i Oslo, gjennom et såkalt Vardeprosjekt. Nylig besøkte utdanningsbyråd Anniken Hauglie byggeplassen og ble imponert over det hun så.

Byråden lot seg imponere av de unge lærlingene som er med og reiser nok et topp moderne undervisningsbygg i hovedstaden. Under befaringen, ledet av prosjektleder Øyvind Øveraas hos totalentreprenør Betonmast, traff hun både murerlærling Jonatan Johansson, elektrikerlærling Simen Utne og tømrerlærling Andreas Fauske Andersen.

Les også: Første lærling på plass

Krever lærlinger
Haugenstua skole, som skal stå ferdig i 2016, er det aller første byggeprosjektet som har fått status som Vardeprosjekt. Det omfatter større nybygg eller rehabilitering i offentlig regi, og krever at alle lærefag som deltar i prosjektet skal ha med lærling. Som en av de største offentlige oppdragsgiverne har Undervisningsbygg innført lærlingkrav i sine prosjekter.

– Vi er opptatt av å få inn flere lærlinger i våre byggeprosjekter, og Oslo kommune gjør det vi kan for at flere bedrifter skal stimuleres til å ta inn lærlinger. Det er veldig morsomt å møte lærlingene her på byggeplassen og se hvordan det fungerer i praksis, sier Anniken Hauglie til Byggeindustrien.

Hun fikk en guidet tur på byggeplassen, hvor det var full aktivitet i alle etasjer. Haugenstua skole består av to store bygg i passivhusstandard og skal huse ca 900 elever når den står ferdig. Hittil har 12-14 lærlinger fra en rekke fag vært innom og jobbet på prosjektet.

– For øyeblikket har vi 3-4 lærlinger på byggeplassen, og det fungerer veldig bra. Et viktig mål er at vi gjennom lærlinger skal bidra til erfaringsoverføringer på tvers av de ulike fagene som er representert. Dette er veien å gå for å sikre framtidige norske håndverkere, sier prosjektleder Øyvind Øveraas i Betonmast.

Øke byggfagenes anseelse
Han har selv lang fartstid som håndverker og mener at byggfagenes anseelse nå kan få et løft gjennom at det offentlige stiller krav til lærlinger i prosjektene.

– Hvis ikke det offentlige går foran som et godt eksempel, kan man heller ikke vente at andre aktører gjør det. Hvis det bare skal være opp til private utbyggere, hvor man gjerne vil bygge så billig som mulig, kan man ikke forvente at det blir rekruttert mange lærlinger i byggfagene, mener han.

Vardeprosjekt

Vardeprosjektene skal gjøre byggeplassen til en god opplæringsarena og sørge for økt rekruttering av gode håndverkere med nødvendig kompetanse. Et viktig mål er å øke prestisjen til byggfagene.

Kjennetegn på et Vardeprosjekt:

·Har lærlinger i alle ledd i lærefagene

·Har et ekstraordinært fokus på tverrfaglig samhandling mellom lærlinger i flest mulig ledd i produksjonen

·Sikrer god yrkesfaglig opplæring

·Legger til rette for læring, utvikling og kompetanseheving

·Inspirerer til økt yrkesfaglig rekruttering og gjennomføring

Status som Vardeprosjekt tildeles av Oslo Håndverks- og Industriforening (OHIF) og gis til offentlige byggeprosjekter. Prosjekter som har startet opp er Haugenstua skole og Munchmuseet.

Samarbeidsprosjekt
Vardeprosjektet på Haugenstua er et samarbeid mellom Oslo Håndverks- og Industriforening, Undervisningsbygg og totalentreprenør Betonmast.

– Vi mener at Vardeprosjekt er svaret på byggebransjens utfordringer. Ved å stille krav til lærlinger i prosjekter ivaretar man både rekruttering, en god opplæringsarena og sikrer at lærebedriftene er istand til å drive god opplæring ved at de får kontrakter, sier kommunikasjonssjef Kristin Brandt i Oslo Håndverks- og industriforening (OHIF).

I tilllegg til lærlinger i alle lærefag har det på Haugenstua vært utplasseringer fra Fagskolen. For tiden er også to tyske lærlinger på utplassering gjennom det europeiske utvekslingsprogrammet for fag- og yrkesopplæring, Da Vinci.

Bygger for fremtiden
Murerlærling Jonatan Johansson fra Ski har gått ett år i lære og var i full gang med å mure teglfasade da byråden kom på besøk. – Jeg trives veldig godt med faget, og liker å se synlige resultater av den jobben jeg gjør. Jeg liker tanken på å jobbe med bygg som kan stå i tusenvis av år, sier Johansson.

Lærlinger på Munch-museet
Det er allerede bestemt at det neste Vardeprosjektet blir Munchmuseet i Bjørvika, noe som applauderes av utdanningsbyråden.

Kristin Brandt i Oslo Håndverks- og industriforening mener Vardeprosjekter som stiller krav til lærlinger kan være svar på byggebransjens utfordringer.  (Foto: Svanhild Blakstad)

– Vi håper at Haugenstua og Munchmuseet blir de første i rekken av mange fremtidige Vardeprosjekter som kan bidra til flere lærlinger og økt rekruttering til byggfagene, sier Hauglie.

Hun understreker viktigheten av at kommunen som byggherre på denne måten tar samfunnsansvar og kan bruke sin markedsmakt for å få flere bedrifter til å ta inn lærlinger.

Oslo Håndverks- og industriforening er også svært tilfreds med at Munchmuseet blir Vardeprosjekt:

– Byggfagene trenger et signalbygg som markedsfører verdien av godt håndverk og bidrar til positiv omtale av håndverksfagene, avslutter Kristin Brandt i OHIF.