Tidligere konsernsjef i Statoil, Olav Fjell, er ifølge Ringsaker Blad høyaktuell som ny styreleder i Moelven (foto: Statkraft).

Tidligere Statoil-topp ny styreleder i Moelven?

Ifølge Ringsaker Blad blir tidligere konsernsjef i Statoil, Olav Fjell foreslått som ny styreleder i Moelven. Nåværende styreleder Asbjørn Reinkind innser at han ikke sitter som styreleder etter generalforsamlingen 23. april og rasler med sablene.

− Hvis jeg sier Moelven, hva sier du da, Olav Fjell?

− Ingen kommentar, du får heller prøve å ringe igjen på et senere tidspunkt, sier Olav Fjell da Byggeindustrien slår på tråden.

Ingen sentralt i Moelven-konsernet kan bekrefte denne opplysningen til Byggeindustrien. Vi har forøkt å oppnå kontakt med valgkomiteens leder Egil Magnar Stubsjøen, men har ikke lykkes med å få noen tilbakemelding fra ham tirsdag.

− Hemmede aksjonæravtaler

Det har siden i fjor høst vært klart klokkeklart at nåværende styreleder Asbjørn Reinkind ikke har hatt noe høy stjerne hos den største aksjonæren i Moelven, Eidsiva Vekst.

− Sitter du som styreleder etter generalforsamlingen 23. april, Reinkind?

− Det regner jeg ikke med. Men det regnet jeg heller ikke med etter tumultene i fjor høst da den største aksjonæren Eidsiva Vekst ønsket meg fjernet og forsøkte to ganger uten å vinne frem. 76 prosent av aksjonærene mente styret og styrets leder gjorde den jobben de hadde gitt som mandat. Det er for mange aksjonæravtaler og det er dessverre hemmende for et selskap som må gjennom omstillinger for å bedre lønnsomheten, sier han til Byggeindustrien.

Styreleder Asbjørn Reinkind innser at han er ferdig som styreleder i Moelven etter generalforsamlingen 23. april.

En frittalende Reinkind legger ikke mye mellom og mener det er et paradoks at Eidsiva brakte han inn i styrelederposisjonen og nå rett ut etter to år i styrelederstolen. Også forrige styreleder satt i kun to år.

− Det nye styret fant raskt ut at vi måtte gjennomføre noen endringer i ledelsen. Det kjempet Eidsiva mot med nebb og klør, men vi fikk gjennomført endringer og jeg ble ikke mer populær i Eidsiva av den grunn. Som styreleder kan jeg ikke ta hensyn til at enkeltaksjonærs ledelse ønsker å beskytte gamle kolleger. Styret må tenke på selskapets beste og hadde et enstemmig styre med meg i prosessen, uttaler Reinkind.

Reinkind sier at han har hørt ulike forklaringer om hvorfor han må gå. Hovedkritikken mener han er vikarierende.

− Også Eidsiva Vekst er enig i at styret nå fungerer utmerket. Kritikken har jeg lest i media har vært reist mot det som skjer mellom styremøtene. Selskapet etterspurte en styreleder som kunne gå inn og være med å drive omstillingsprosessen aktivt i Moelven-konsernet. Resultatene har som kjent ikke vært imponerende de siste årene og jeg mener jeg har levert på dette området. Kritikken fra Eidsiva var at jeg ikke hadde tatt med konsernsjefen på interne bedriftsbesøk. Han var med på noen, men ikke alle. Nestleder i styret var med og det er ikke en ukjent praksis i andre selskap i næringslivet. Hvis ikke Eidsiva tåler det, så får det så være, kommenterer Reinkind.

Eidsiva: − Ikke mistillit

Konsernsjef Olav Mørkved Rinnan i Eidsiva sier at styrelederskiftet ikke direkte dreier seg om mistillit.

− Eidsiva har vurdert at Reinkinds rolle som styreleder ikke blir utøvd på en måte som ikke er godt nok for Moelven. Vi har ikke mistillit, men han er ikke den styreleder vi tror er best egnet til å bringe Moelven videre framover, kommenterer han.

− Kan du utdype dette?

− Det er summen av mange innspill. Selve styremøtene og styrearbeidet har fungert bra og i henhold til forventningene. Vi mener samarbeid med administrasjon og kontakt med eierne kan bli gjennomført på en bedre måte av en ny styreleder, sier han.

− Har den usikre ledelsessituasjonen vært skadelidende for selskapet?

− Det vil jeg si. Det er aldri heldig at en konsernsjef må gå og at en styreleder hvor en enstemmig valgkomité ønsker at han skal slutte, lager mye oppmerksomhet om egen person, sier han.

Vil selge seg ned i Moelven

− Hvorfor er det viktig for Eidsiva å eie 24 prosent av Moelven?

− Det er ikke viktig. Vår tanke når Moelven var i salg fra Finland til Norge, var sterkt tro på bio-el. Altså å bygge fjernvarme basert på biomasse og kombinere dette med el-produksjon, men det kom ingen støtteordninger før vår utbygging av fjernvarme var ferdig. Uten støtteordninger ble det uinteressant. Da forsvant behovet vi hadde avtalt med Moelven og med tre av de største eierne for å garantere volum, sier han.

Rinnan sier at Eidsiva Vekst ønsker å redusere aksjeposten i Moelven.

− Vi diskuterer med de andre eierne om vi kan finne et mer langsiktig eierskap enn vi representerer. Vi kan gjerne sitte med en aksjepost på 10-15 prosent, men 24 prosent mener vi er for stor post til å være finansiell komfortabelt. Men det er en viktig bedrift for oss og vi kan ha tålmodighet så lenge Moelven leverer resultater, sier han.

Fortsatt behov for betydelig omstilling

Styreleder Reinkind er klokkeklar på at Moelven fortsatt trenger en betydelig omstilling for å bli mer konkurransedyktig i framtiden.

− Moelven må bli mer kostnadseffektive, effektivisere kapitalbruken og ha færre driftssteder, sier han.

Reinkind sitter som styreleder og styremedlem i flere store selskaper som historisk har skapt store aksjonærverdier.

− Dette er selskaper som er kjennetegnet med en kontinuitet i styrearbeidet. Moelven har vært et administrasjonsdrevet selskap med sterke fagforeninger og viljen til omstilling har kanskje ikke vært den aller største. Resultatene har vært dårlige og selskapet står i en utfordrende situasjon med alle aksjonæravtalene som gjør at en aksjonær kan kreve bytter i styret. Det er ikke en bærekraftig løsning over tid og må endres. Styret og styreleder må ivareta selskapets beste. Det vil i enkelte tilfeller bety uenighet med en aksjonær, påpeker han.

− Har det vært en klar strategi for styret at Moelven skal tilbake på børs?

− Nei, det har ikke vært et tema. Men det kan bli et tema, selskapet har et potensial for det. Det er mye bra i selskapet og flere underliggende virksomheter leverer gode resultater, mens andre har gått veldig dårlig uten at det har blitt tatt godt nok tak i, sier styrelederen.

Han sier at det beste som nå kan skje selskapet er at forbedringsarbeidet i Moelven fortsetter og få ut enda bedre resultater.

Selv om det blåser på toppene, mener Reinkind, arbeidsklimaet har vært godt. Han fullt fokus på jobben som styreleder fram til generalforsamlingen.

− Jeg tåler å være uenig med enkeltaksjonærer og samarbeidet med konstituert konsernsjef Morten Kristiansen er og har vært utmerket.

Framtiden krever kraft i gjennomføringen

Reinkind sier at han også er engasjert i fiskeoppdrett og at det er en næring som viser mye større vilje til omstilling enn skog- og treindustrien.

− Fiskeoppdrett er en ny næring, mens skog- og treindustrien er en gammel næring. Viljen til omstilling er betraktelig større innen fiskeoppdrettsnæringen. Skog- og treindustrien er en spennende bransje og Moelven har en god posisjon som kan utvikles betydelig, men da må man sikre kraft i gjennomføringen av ulike tiltak og få konkurransekraftige enheter. Og eierne må bruke ressursene på en måte som gagner selskapet, sier Reinkind.

Eidsiva-sjef Rinnan er på sin side positiv på vegne av skog- og treindustrien.

− Bruken av tre er på vei opp i Europa og næringen har greid å omstille seg med eksport til nye markeder utenfor Norge. Flere aktører viser også interesse for å utvikle biofuel. Det kan åpne opp for en ny industriell æra for norsk skogindustri. Vi går inn i en spennende tid, men vi snakker år før vi får på plass en skogsstrategi og en skog- og treindustri med en langsiktig industriell plattform, sier han.