MILJØVENNLIGE REKKEHUS: Daglig leder Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning og konseptutvikler Eivind Haugland i Trysilhus med det synlige beviset på boligene nå tilfredsstiller de strenge kravene til Svanemerket. Modellen i forkant er fra et helt nytt boligfelt som er under oppføring i Østfold.

Foto: Svanhild Blakstad

Trysilhus svanemerker alle boliger

Småhusprodusenten Trysilhus satser på storstilt bygging av rekkehus som tilfredsstiller Svanemerkets krav. Byggingen av et førtitalls boliger er allerede i gang på det første prosjektet i Rygge i Østfold.

I løpet av 2015 vil Trysilhus oppføre 124 svanemerkede boliger på Østlandet. Alle leiligheter i nye prosjekter som firmaet igangsetter i år skal heretter være energieffektive, klimavennlige og svanemerkede. Nylig kunne småhusprodusenten motta det synlige beviset fra Stiftelsen Miljømerking på at de tilfredsstiller disse kravene.

– Dette er morgendagens boligstandard – både fordi det er et miljøstempel og et kvalitetsstempel. Derfor går vi nå over til kun å bygge svanemerkede, klimavennlige hus i våre nye prosjekter. Disse får prioritet hos Husbanken, og dermed får boligene også maks uttelling for klima uten særlig høyere pris, sier daglig leder Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning i Trysilhus.

Lagt om produksjonen
Selskapet har satset mye tid og penger på å oppnå denne miljøsertifiseringen.

– Det har vært en svært detaljert og omfattende prosess, med mye dokumentasjon. Vi har dissekert hele byggesystemet vårt og gått gjennom alt av materialer og rutiner i produksjonen, sier konseptutvikler Eivind Haugland i Trysilhus, til Byggeindustrien.

Han forteller at over 300 produkter har vært under lupen, og flere av disse produktene har gått ut på veien mot sertifiseringen.

– Dette har ført med seg mye positivt. Vi har forenklet en rekke prosesser, og flere leverandører har også endret produktene sine som en følge av dette.

Spesielt på limprodukter, fugemasse, skum og maling har de nye kravene gjort seg gjeldende.

SYNLIG MILJØBEVIS: Trysilhus mottok nylig Svanemerke-sertifisering for sine boliger. Fra høyre konseptutikler Eivind Haugland i Trysilhus, daglig leder Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning, daglig leder Anita Winsnes i Svanemerket og ass. adm direktør Inger Vold Zapffe i Husbanken.

Foto: Svanhild Blakstad

Klimakutt i bygg
40 prosent av verdens klimagassutslipp og energibruk kommer fra byggesektoren. Når Norges første svanemerkede rekkehus settes i produksjon, er dette et langt steg i klimavennlig retning, ifølge Stiftelsen Miljømerking som står bak Svanemerket.

– Vi må omstille oss raskt for å løse klimaproblemet. Bygg og bolig er en viktig arena for klimakutt, og dette prosjektet omsetter de klimapolitiske målene til praksis. Alle prater om det grønne skiftet, men Trysilhus gjør noe med det! Våre naboland har bygd svanemerkede boliger lenge, så det er fint å se at norske aktører kommer på banen, sier direktør Anita Winsnes i Svanemerket.

Trysilhus

Etablert i 1993, og eies og drives av Jordanger-familien. Trysilhus har hovedkontor i Drammen med aktivitet på store deler av Østlandet. Trysilhusgruppen AS er eierselskap for datterselskapene Trysilhus AS og Trysilbygg AS. Virksomheten har hele tiden vært basert på utvikling av leilighetsprosjekter i det egenutviklede konseptet "Trysilhus Flerfamilie", og det er i dag bygget ut nærmere 2000 boliger i konseptet. Trysilhusgruppen har til sammen ca 95 ansatte, og ferdigstilte ca 200 leiligheter i 2014.

Forbildeprosjekter i Husbanken
Et av regjeringens hovedmål for boligpolitikken er flere boliger som møter fremtidens krav når det gjelder energieffektivitet. Husbanken er Statens sentrale organ for gjennomføring av boligpolitikken ved å gi rammevilkår som støtter opp om de boligpolitiske målene. Svanemerkede boliger har status som forbildeprosjekter i Husbanken, og er dermed blant dem som har prioritet på lån.

Fakta svanemerket bolig

- Bruker 25 prosent mindre energi enn tilsvarende bolig

- Er bygget med materialer som inneholder så lite miljø- og helseskadelige stoffer som mulig, for eksempel forbyr Svanen Ftalater, borforbindelser, brommerte flammehemmere, stoffer som kan skade forplantningsevnen, gi fosterskader, være kreftfremkallende eller er miljøskadelige.

- Har et godt innemiljø som gjør den sunn å bo i

- Holder høy kvalitet

- Har en gjennomtenkt drifts- og vedlikeholdsplan som gjør det enkelt å sørge for at boligen forblir energieffektiv og beholder det gode innemiljøet i lang tid.

Bruker mindre energi
For forbrukerne kan en svanemerket bolig ha fordeler både når det gjelder energi, helse og miljø. Svanemerkede boliger bruker 25 prosent mindre energi enn TEK10 krever. Det lave energibehovet skyldes at husene er tettere, at isolasjon og gode vinduer sørger for lavt varmetap, og effektiv bruk av varmepumpe til oppvarming av alt fra varmtvann til gulvvarme og radiatorer.

I mange byggematerialer er det helse- og miljøskadelige stoffer. Men for å klare Svanemerkets krav, må husene ha svært lavt innhold av slike kjemikalier. Både materialer til gulv, vegger og tak, samt byggekjemikalier som maling, lim og fugemasser er valgt nøye ut for å sikre maksimal bokvalitet og minimal risiko for helse og miljø.

Trysilhus bygger rekkehusleiligheter og konsentrerte småhus som passer særlig godt for førstegangsetablerere, folk som skal etablere seg på nytt, eller for seniorer. Boligene vil i første omgang bli bygd i Rygge, Sande i Vestfold, Eidsvoll, Ullensaker, Stange, Nittedal, Kongsberg og Bærum.