Milliardene triller når nordmenn handler hytte eller pusser opp sine eksisterende fritidsboliger. Like over påske er det duket for årets store Hyttemesse på Hellerudsletta.

Lave renter gir hett hyttemarked

De historisk lave rentene har fått folk med hytteplaner ut av tenkeboksen. – Flere hytte- og tomteselgere melder om knallstart på året og rekordinteresse, sier Tore Bjørnstad i Hyttemessen.

– Godt over to hundre utstillere har meldt sin ankomst til Hyttemessen på Hellerudsletta 9.-12. april. Dette blir årets desiderte høydepunkt både for hyttefolk og leverandører, sier Tore Bjørnstad i en pressemelding fra arrangøren.

Og det skal være mange som går med hytteplaner – rundt 60.000 familier tenker på å skaffe seg fritidsbolig det nærmeste året, ifølge Bjørnstad.


– Mange sitter hjemme og studerer modeller, leverandører og hva det måtte være på nettet. Det er absolutt lurt, men likevel utilstrekkelig. På Hyttemessen er de toneangivende leverandørene til stede med eksperter på nær sagt alt som handler om hytter, tomter og tjenester. Jeg tør påstå at det ikke finnes noe bedre sted for å få oversikt og et solid grunnlag for familiens valg og beslutninger, sier Bjørnstad.

Sjø eller fjell – hva er mest etterspurt?

– Tradisjonelt er det hytte ved sjøen som virker mest forlokkende. Men interessen for fjellhytte later nå til å være nesten like stor. I alle fall er det her de fleste realiserer sine hytteplaner, både fordi tomtealternativene er mange og alt ligger til rette for helårsbruk.

– Med lave innskuddsrenter velger mange nå heller å sette penger i hytte enn i banken, sier Per Levik i Hyttemessen.

Setter heller penger i hytte
Bjørnstad arrangerer messen sammen med Per Levik, en av veteranene i hyttebransjen. Også han registrer stor optimisme blant en rekke aktører i hyttemarkedet.

– Rentenivået spiller opplagt inn. Nølingen går fort over til handling nå, ikke bare fordi lånerentene er rekordlave. Innskuddsrentene er stort sett så dårlige at det er tapsbringende å ha penger i banken. Da virker det som om mange heller setter oppsparte midler i hytte, sier han. Erfaringsvis er det mye sparepenger som puttes i hytteprosjekter.

Samlingspunkt
Exporama-senteret på Hellerudsletta har vært et samlingssted for hytteinteresserte gjennom et par tiår. I årenes løp har titusenvis besøkt messene og mange hundre har truffet det viktige valget nettopp her.

– Å kjøpe hytte er jo en av de absolutt viktigste investeringene en familie gjør. Leiligheter og villaer blir det gjerne flere av i familiens livssyklus. Hytta er derimot som regel den stabile aksen som familielivet roterer rundt, sier Levik.

30 hyttemodeller
Hellerudsletta nyter stor popularitet som senter for hytteinteresserte. Det skyldes ikke bare Hyttemessen. Like ved messelokalene ligger Norsk Hyttesenter. Her kan hyttefolk inspisere og la seg inspirere ved å stikke innom nærmere tretti ulike hyttemodeller.

Alle de store aktørene i den norske hyttebransjen er på plass når messen åpner torsdag etter påske.

– Vi er glade for at hytteprodusentene og utstyrsleverandørene satser så sterkt på Hyttemessen. Bredden er formidabel. For mange av dem er dette hovedarenaen også for lansering av nye produkter, sier Tore Bjørnstad, som ønsker alle hytteinteresserte velkommen til messe rett over påske, i dagene 9-12. april.