- Dette er det første steget mot et bedre arbeids- og læringsmiljø. Flere kommuner må sette i gang lignende prosjekter, sier Ane Dyrnes, daglig leder i Ventilasjons og Blikkenslagerbedriftenes Landsforbund (VBL).

Akershus fylkeskommune løfter inneklima

Akershus fylkeskommune har i løpet av ti år kartlagt tilstanden på inneklima i videregående skoler. Nå står de fire siste for tur. Reinertsen er allerede i gang med tilstandsrapporten.

En rapport fra Arbeidstilsynet i 2012 konstaterte at få kommuner har risikovurdert eller laget vedlikeholdsplaner for skolebyggene. Konklusjonen var at norske kommuner ikke gjør nok for å sikre et forsvarlig inneklima i skolene. Akershus Fylkeskommune har siden 2005 hatt et prosjekt for å kartlegge tilstanden på videregående skoler.

- Vi stolte av oppdraget fra en proff aktør som Akershus fylkeskommune. De har gjennom flere år vist proff eiendomsdrift. Inneklima er utrolig viktig både for elevenes og byggets helse, sier Øyvind Ellefskås, seksjonsleder energi & teknikk i Reinertsen.

Hovedhensikten med prosjektet er at alle skolene skal ivareta gjeldende krav til inneklima. Prosjektet har en estimert ramme på 280 millioner kroner. Reinertsen og tegn_3 skal i første omgang levere et forprosjekt med nødvendig tegningsunderlag og romskjemaer for alle rom som beskriver hvilke tiltak som skal utføres for alle fag.

Inneklimavett

Ventilasjons og Blikkenslagerbedriftenes Landsforbund organiserer bransjen i Norge, og forteller at medlemmene deres kommer over mange ventilasjonsanlegg med feil dimensjonering og montering.

- Et skikkelig inneklima med god ventilasjon er ekstremt viktig for god læring. Akershus fylkeskommune viser seg som et foregangseksempel for andre kommuner, sier Ane Dyrnes, daglig leder i Ventilasjons og Blikkenslagerbedriftenes Landsforbund (VBL).

De fire videregående skolene Asker, Bjørkelangen, Bjertnes og Ås skal alle få kartlagt dagens tilstand og nødvendige tiltak som skal utføres for alle rom.

Oppfordrer andre kommuner

VBL håper at flere kommuner følger i Akershus fotspor, og at rapporten fra 2012 ikke har blitt gjemt bort i en skuff.

- Dette er det første steget mot et bedre arbeids- og læringsmiljø. Flere kommuner må sette i gang lignende prosjekter. Vi håper nå at de andre ikke venter med å sette i gang tiltak når behov avdekkes. Ungdommen fortjener et godt inneklima og skippertak senere blir for dyrt, avslutter Dyrnes i VBL.