Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Nytt, lett superstål presterer like godt som titanium

Et sørkoreansk forskerteam har utviklet en legering av stål og aluminium som bøyer seg i stedet for å brekke, og, ifølge forskerne selv, er like godt som titanium.

Det skriver teknologinettstedet popularmechanics.com i en artikkel denne uken.

Forskere ved Pohang University of Science and Technology i Sør-Korea har utviklet en stållegering som, ifølge artikkelen, løser et flere tiår gammelt problem.

Da man på 70-tallet begynte å eksperimentere med å inkludere aluminium i stål, oppdaget man at resultatet var et sterkt, men også svært sprøtt metall.

Nå, ved å kunstig danne såkalte B2-krystaller i legeringen, unngår man sprøheten som oppstår når krystallene naturlig skapes ved sammensveisingen av jern- og aluminiumatomer.

– Metallet er 13 prosent mindre tett enn stål, og har samme styrke-til-vekt-ratio som titanium, sier sjefsforsker Hansoo Kim.

Det koreanske stålet er, ifølge artikkelen, et mye billigere alternativ enn titanium, som har en kilopris på litt over 40 norske kroner.

Superstålet kan ikke beskyttes med silikatet som stålprodusenter i dag vanligvis benytter for å beskytte stålet mot elementene, så skyskrapere i det nye metallet må man vente på til en løsning utvikles.