- Kollektivtransporten er nøkkelen til en storstilt utbygging, slår Martin Mæland fast. Foto: Hampus Lundgren/NHO

- Kollektivtransporten er nøkkelen

- Dersom byene skal vokse så mye som prognosene tilsier, så står vi foran en storstilt utbygging av både boliger, skoler, barnehager, sykehus og eldreboliger – og ikke minst trenger vi langt mer utbygging av kollektivtransporten, sier OBOS-sjef Martin Mæland.

Fra talerstolen på NHOs årskonferansen pekte han på at om Osloregionen skal vokse så kraftig som prognosene nå tilsier, så må vi gjøre noe alvorlig.

- Utbyggingen av Osloregionen kan sammenlignes med gjenreisningen etter krigen og vel så det, slår Mæland fast. Og han er klar på at nøkkelen til en slik utvikling er kollektivtransporten.

- Vi allerede på etterskudd. Ved siden av å bygge tettere og bygge egne byer i byen, må vi også bli langt flinkere til å bygge tettere og langs kollektivsatsingene, sier Mæland.

Han er også klart på at om vi skal vi lykkes i fremtiden må statens revduere sine virkemidler.

– Når vi sier at kollektivtransporten er nøkkelen, må de statlige finansieringsordningene endres. Staten må betale mer for utbygging av t-bane, bybane og en satsing som Fornebubanen. Kommunene kan ikke ta så tunge løft alene. Staten betaler jo 100 prosent av jernbaneutbyggingen, påpeker Mæland.