Musene går en tryggere juletid i møte. Mange forhandlere har gått tom for musegift. (Foto: Colourbox)

Utsolgt for musegift

Museåret 2014 går mot slutten, og mange butikker er tomme for musegift. Folk må ty til de gode, gamle musefellene.

– Salget av åtestasjoner har vært vanvittig stort i år. Tradisjonell musegift er det ikke tillatt å bruke lenger, så åtestasjonene har fått bein å gå på, sier butikksjef Odd Bjørn Moen i Jernia Melhus i Trondheim.

Han merker godt at det har vært usedvanlig mye mus i år.

– Musene har ikke bare flyttet inn i hus og utehus, men også i folks biler. I en gammel bil hadde flere mus sneket seg inn og spist av setene, sier Moen.

Redningen har vært å skaffe seg musefeller.

– Vi har fått inn et nytt parti med musefeller. Når det ikke er mulig å få tak i mer musegift, er fellene et godt alternativ, sier Moen.

Også Felleskjøpet har slitt med å få tak i musegift, og i perioder har en del butikker vært tomme.

– Salget av rottefeller og musefeller er tredoblet i forhold til samme tid i fjor. Nå har vi heldigvis fått inn flere nye modeller, sier kommunikasjonssjef Thomas Skjennald i Felleskjøpet Agri SA.

Musefest

Bayer Garden leverer både musefeller og åtestasjoner til norske butikker.

– Vi har fått inn flere feller, og de blir nå sendt ut til butikkene. Men flere åtestasjoner kan vi dessverre ikke love før jul, for etterspørselen har vært mye større enn noen har forventet, sier salgssjef Peter Hjuler.

Ifølge Hjuler er det vanskelig å si hvorfor noen år er museår.

– Musebestanden svinger veldig, og i år har det vært ekstremt mye mus. Leverandørene har vært tomme for musegift i lange perioder, sier Hjuler.

For to år siden ble det innført strengere krav til muse- og rottemidler i Norge. Bakgrunnen er blant annet at det ble funnet høye verdier av rottegift i døde kongeørn og hubro.

– Musekornene var et problem fordi de ofte var lett tilgjengelige for husdyr, fugl og andre ville dyr. I åtestasjonene ligger giften plassert i en boks og er mer beskyttet.

Ny type feller

Hjuler forteller at det har kommet nye typer musefeller som er mer effektive enn tidligere.

– Nå kan du få ferdig fylte musefeller med en klaff som sikrer at musa har riktig posisjon når fella slår igjen. Det går raskt og smertefritt, sier Hjuler.

Det er ikke den typiske ostebiten som skal lokke musene i fella.

– De nye fellene er utstyrt med peanøttsmør. Smøret har lang holdbarhet og avgir mye lukt som tiltrekker seg musene, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.