<p>Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner møtte fredag utvalget som har jobbet frem forslagene som skal gjøre det vanskeligere for de useriøse aktørene i byggenæringene. Foto: Sindre Sverdrup Strand<br></p>

Sanner: - Starten på et viktig arbeid

– Dette er en viktig dag. Og dere har jobbet godt for å finne løsninger som skal gjøre det lettere å være seriøs og vanskeligere å være useriøs.

Dette sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner da byggenæringen møtte mannsterkt frem for å overlevere rapporten med tiltak de mener vil gjøre det lettere for de seriøse i byggenæringen.

Langt mer

– Jeg er glad for at dere tok invitasjonen fra oss. Dere har presentert noe langt mer enn bare kompenserende tiltak for ordningen med kommunal godkjenning som må avvikles. Dere adresser en stor utfordring for byggenæringen hvor dere mener noen ødelegger for de mange seriøse, slo han fast.

Spesiell tyngde

Sanner påpekte at regjeringen er opptatt av å ha en god dialog med næringen og arbeidstakerorganisasjonene for å finne løsninger. Han gledet seg over at næringen har klart å jobbe seg så godt sammen hvor også Fellesforbundet er med. Dette mente han ga dette arbeidet en helt spesiell tyngde.

– I rapporten reiser dere flere problemstillinger. Tiltak som retter seg mot kriminalitet i arbeidsmarkedet som fører til at store summer blir unndratt beskatning. Og det er arbeidstakere som ikke får de rettighetene de har krav på. Og så sier dere noe om hvordan vi skal sikre kvaliteten i bygg som går rett på departementets oppgaver, fremholdt Sanner, som la til at rapporten signaliserer starten på et viktig arbeid.

Skal jobbe godt

Akkompagnert av stor latter fra salen sa han på Byggeindustriens spørsmål at det ville være direkte useriøst på det nåværende tidspunkt å si noe om fremdriften for de enkelte tiltakene.

– Jeg kjenner BNL så godt at jeg vet de er utålmodige. Først må vi få tid til å vurdere de enkelte forslagene. Jeg er overbevist om at noen av forsalgene kan gjennomføres raskt. Andre trenger mer tid fordi flere departementer og deler av forvaltningen er involvert. Vi lover å jobbe godt med dette, og vi er i en situasjon hvor lokal godkjenning forsvinner, avsluttet Sanner.

Jan Tore Sanner (til venstre) og Jon Sandnes med rapporten «Enkelt å være seriøs». Foto: Sindre Sverdrup Strand