Grefsen skole

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Av bevaringsverdige hensyn til de eldste og totalrehabiliterte skolebygningene, er det nye bygningsvolumet på Grefsen skole besindig lagt i bakkant av den flotte tomta. Skolen er kraftig oppgradert og utvidet og er nå klar for å ta i mot inntil 790 elever og 109 ansatte.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype:
Rehab og nybygg barneskole

Prosjektkostnad eks mva:
450 millioner kroner

Bruttoareal: 3.130 kvm rehab,
6.453 kvm nybygg

Byggherre:
Undervisningsbygg Oslo KF

Totalentreprenør: AF Byggfornyelse

Kontraktsum eks mva:
210 millioner kroner

Arkitekt: Arkitektgruppen Lille Frøen

LARK: Rambøll Norge

Byggeledelse: Erstad & Lekven

Rådgivere: RIB: Bjørnstad Prosjek-
tering / Ingeniørene Seim & Hultgreen l RIBR, RIBFY og RIA: Norconsult l RIG: Siv.Ing. Albert Ølnes l RI VA-anlegg: Ingenia l RIV rør/ventilasjon: Erichsen & Horgen l RIE: Bjørn Jørgensen l RIB stål og prefab: Åkrene Mek. Verksted l RIB prefab: Spenncon

Underentreprenører/leverandører: Riving og hulltaking: Norsk Gjenvinning l Grunnarbeider: Kaare Mortensen l Gartnerarbeider: Steen og Lund l Tømrerarbeider nybygg: Noveta l Prefab klimavegg: KMT Prefab l Takstoler: Jatak l Mur, puss og flis: Mur-Puss & Flisekspert l Maler: Artea l Gulvsparkling og byggtapetsering: Ragnar Andersson l Systemhimling og akustiske paneler: System 1 l Glassarbeider: Skonto l Innredning kjøkken, spesialrom og garderober: Idema l Teleskoptribune: ForaForm l Foldevegger: Saxi l Brannisolering og mont. fibersementplater: Byggimpuls l Lås- og beslagarbeider: Sikkerhet og Design l Radonmembran og taktekking: Radonmannen l Blikk og taktekking: Euro Blikk & Tak l Metall: EMV Constructions l Dører og glassfelt: Swedoor

Grefsen skole er en 1-7 skole og hadde før utvidelsen ca. 400 elever. Bygningsmassen besto av ti bygninger fra forskjellige tidsepoker, av disse er fem oppført på gul liste. De to eldste er fra 1905, men gjennomgikk en total-rehabilitering av fasadene – et såkalt klimaskjermprosjekt – i 2009. Utdaterte og lite funksjonelle bygg fra 1954 og 1982 ble revet. Alle gjenvær-
ende bygninger gjennomgikk en totalrehabilitering av fasadene, også den tids-
typiske hovedbygningen i tegl fra 1920.

Verneverdige bygg
– Det var et sterkt behov for en kapasitetsøkning, og vi trengte mer plass for å kunne utvide med et større nybygg. Siden deler av bygnings-massen er på gul liste, har Byantikvaren naturlig nok vært en viktig premissgiver i prosjektet. Ikke minst gjaldt dette tilknytningen mellom eksisterende hovedbygning og nybygget. I tillegg til selve omfanget på 3.200 kvm rehabiliterte arealer og 6.400 kvm nybygg, har det vært utfordrende å få plass nye tekniske anlegg i verne-verdige bygg som de eldste fra 1905 og 1920, forklarer prosjektleder Jan-Fredrik Gulseth i Undervisnings-
bygg Oslo KF.

Forprosjektet er utført av HWR Arkitekter, men ble tatt over av Arkitektgruppen Lille Frøen i utførelsesfasen.

– Dette forprosjektet har ligget til grunn hele veien, og vi har ikke gjort vesentlige endringer bortsett fra det som har dukket opp undervis i prosjekteringen, sier Marianne Steifetten i Lille Frøen Arkitekter. Det var i reguleringsplanen strenge føringer på at gesims- og mønehøyden på nybygget ikke skulle overskride høyden på de eksisterende bygningene.

AF Byggfornyelse hadde som totalentreprenør en fysisk oppstart på Grefsen i august 2012, etter at skolens virksomhet ble flyttet i utlendighet til Engebråten skole måneden før.

– Vi startet opp med å rive de byggene som skulle ned, samt å strippe innvendig i de tre byggene som ligger langs Kapellveien i vest. Fasadene var allerede rehabilitert, men vi ribbet innenfra ned til bindingsverksveggene og foret på med robustgips. Kun bærende elementer og yttervegger ble beholdt. Det var krevende å få til nødvendig himlingshøyde samtidig som de tekniske føringene skulle frem. Hvert bygg har sitt tekniske rom på loftet, som igjen er koblet til hovedsentralen i kjelleren på nybygget, sier prosjektleder Gunnar Fredriksen i AF Byggfornyelse.

Det er ikke lagt opp til fjernvarme i dette området, så basert på geobrønner skaffes varme og kjøling via geovarme og varme-gjenvinner. Hele bygningsmassen har fått nytt luftbehandlings-system med mulighet for frikjøling fra geo-brønnene.

Nybygget på vel 6.000 kvm lig-ger godt under kravene til TEK 07, men det var aldri planlagt å oppnå tilsvarende på de tre reha-
biliterte byggene.

– Det er gamle reisverksbygg, og nesten ikke isolert. Det er begrenset hva vi får gjort. Vi måtte eventuelt ha gått inn og endret konstruksjonene. Tettheten er det mulig å få gjort noe med, men U-verdiene er vanskelig, bekrefter Gulseth.

Kulde og nedbør
Grefsen skole ligger i et villaområde og rammes inn av Grefsen kirkegård i nordvest og av Kapellveien i sør. Hele planområdet nord for Kapellveien er på vel 15 mål, og utgjøres for en stor del av et forholdsvis bratt sørvestvendt terreng. Nybygget trappes ned for å utjevne høydeforskjellen. En stor utfordring for entreprenørene var grunnarbeidet og betongjobben på nybygget. Fra topp nivå og til bunnplata var det 13 meter ned, og bygge-skråningen inn mot gravlunden måtte sikres med jordnett og bolter.

– Det var nedbørsrekord høsten 2012, som gikk over til spreng-
frost om vinteren da vi satte i gang med støpearbeidene. Mye tid og ressurser gikk med til tining av grunn og opparbeiding i forbindelse med denne støpejobben, sier Fredriksen.

– Grunnarbeidene ble kjørt etap-pevis – støpe bunnplate og vegger, og tilbakefylle masser – for å komme opp til neste nivå igjen og fortsette videre. Nybygget er veldig langt. Den etappevise utgravingen krevde et nært samarbeid mellom grunn-, betong- og elementmontasjen. Grunnvannet ligger på hele 160 meter, som ga utfordringer også når det gjaldt kanalgjennomføringer i den vanntette betongen i midtdelen og inntrenging av vann i kjeller, forteller Fredriksen.

1920 møter 2014
Nybygget kobler seg på hovedbygget via et trekantformet sentralrom og en vestibyle med en stor glassfasade. Sitteamfiet går «gjennom» vinduene og fortsetter ute som en del av ute-
området. Vestibylen skulle opprinnelig gått enda tre meter høyere opp. Det var et areal med tre etasjer, men ble endret til to dels som en følge av krav fra brannkonsulentene om å lukke arealene mer, men også som en direkte konsekvens av behovet for økte arealer.

Behov for mer plass
Underveis i detaljprosjekteringen ble det klart at det var det behov for mer areal per lærer enn det som var lagt til grunn i forprosjektet. Det ble litt omrokkering i sentralrommet, en trapp ble fjernet og et nytt dekke ble etablert.

– Dette var en riktig løsning som Arkitektgruppen Lille Frøen tok på strak arm, sier Gulseth.

Nybyggets plassering befester den indre og skjermede skole-gården, samtidig som uteområdet i sørøst har gjennomgått en vesentlig oppgradering. Selv om elevtallet forutsetter en høy utnyttelse av tomta, bærer ikke de generøse uteområdene preg av dette. Grefsen skoles tidligere gymsal er omgjort til musikk-
rom. Bruken av den nye skolen forutsetter en ekstern gymsal. En ny flerbrukshall er under bygging på motsatt side av Kapellveien som skal stå ferdig rundt nyttårsskiftet. Her på sørsiden opparbeides det også en skolehage.

Prosjektleder Jan Fredrik Gulseth hos Undervisningsbygg vil også gjerne berømme totalentreprenøren for å ha gjennomført prosjektet uten en eneste skade med fravær. – I et prosjekt på denne størrelsen er det ganske unikt.

– Vi har hatt gode folk med oss i dette prosjektet, og er svært tilfredse med at vi har levert godt avtalt tid. I en kontrollert sluttprosess begynte testing av anlegget allerede i månedsskiftet januar/februar, avslutter Fredriksen i AF Byggfornyelse.


Flere prosjekter