Wenaas kongressenter Gardermoen

Wenaas kongressenter Gardermoen ble ferdigstilt 27. juni med en byggetid på 12 måneder. Bygget som er døpt The Qube, bidrar til å gjøre Clarion Hotel Congress Oslo Airport til et av landets mest komplette konferansehotell.

Fakta

Sted: Gardermoen

Prosjekttype: Kongressenter

Byggherre: Wenaasgruppen

Bruttoareal: 13.000 kvm

Totalentreprenør:
Lønnheim Entreprenør

Kontraktssum eks mva:
160 millioner kroner

Arkitekt: Arkitekt Terje Rørby

Rådgivere: RIGeo: NGI l RIB: Cowi l RIBr: Multiconsult l RIE: RIE Consult l RIV: DeltaTek l RIAku: Brekke & Strand Akustikk

Underentreprenør/leverandører: Grunn- og utenomhusarbeider: Arco Entreprenør l Riving og miljø-
sanering: 13-gruppen l Armering: Leif Hubert Stål l Grunnisolasjon: Brødr. Sunde l Ferdigbetong: Unicon l Stålkonstruksjoner: Lønnheim Stål l Prefab betongelementer: DS Elcobyg l Branntetting: Oslo Brannsikring l Veggelementer: Paroc l Fasade-
planter: Alunor Metall l Epoxy: Oslo Epoxybelegg l Elektro: EDA Romerike l Sanitær: Bravida l Ventilasjon: Randem & Hubert l Kjøle- og fryserom: Oslo kjøleteknikk l Glass- og alu.arbeider og dører: Hubro l Lås og beslag: Låseservice Ålesund l Trapper og rekkverk: Nisjemetall l Porter: Assa Abloy l Lydskillevegger: Scandi Sport l Tak: Lett-Tak Systemer l Taktekking: Protan l Blikkenslager: Tak og Beslag l Bygggevarer: Maxbo l Heis: Kone l Himlinger: Acusto l Murer- og flisarbeider: Bjørklund og Løvlien l Maler- og beleggings-
arbeider: Malermester Buer l Gulv-
støp, isolasjon og radonsperrer: Tiller-Vimek l Grantitt: Golvimporten Entreprenad l Støvbinding: Maler-
mester Bjørnøy

The Qube ligger kun et lite steinkast unna Clarion Hotel Oslo Airport. Byggherre er Wenaasgruppen og Lønnheim Entreprenør har bygget kongressenteret i en totalentreprise. Leietaker er Clarion-kjeden, en hotell-
kjede under Petter Stordalen-
eide Nordic Choice Hotels.

The Qube er en ny stor-
satsing fra Stordalen og hotellkjeden, men ambi-
sjonene på Gardermoen er heller ikke beskjedne.

– Norges hovedflyplass har manglet en naturlig møte-
plass. Når The Qube åpner dørene, vil vi tilby ak-kurat det. Med stor kapasitet, kort vei til flyplassen og fantastisk Clarion-service, er jeg sikker på at vi nå kan tilby våre gjester konferanseopp-levelser i verdensklasse, sier Petter Stordalen i en presse-melding. Clarion Hotel & Congress Oslo Airport mener at de nå har tatt steget inn i europeisk toppnivå på konferansemuligheter ved å kunne til tilby et totalt konferanseområde på Gardermoen over hele 17.000 kvm, plass til 8.000 besøkende og en kapasitet på 1.400 hotell sengeplasser.

Det nye kongressenteret, som har det formelle prosjektnavnet Wenaas kongressenter Gardermoen, har et totalareal på 13.000 kvm over to etasjer og består av en stor messehall på cirka 6.000 kvm, en stor vestibyle, et storkjøkken som kan forsyne 2.500 gjester, garderobeanlegg og to store møterom i andre etasje. Messehallen, som har en takhøyde på 10,5 meter, kan deles i to med en stor heisskillevegg. Bygget har et fotavtrykk på 10.600 kvm.

Rask byggetid
Lønnheim Entreprenør har oppført bygget i en totalentreprise på 160 millioner kroner eks. mva. Prosjektleder Ramsy Suleiman i Lønnheim Entreprenør opplyser om et hektisk, men spennende prosjekt.

– Med en byggetid på 12 måneder har det ikke vært råd til mange skjær i sjøen. Tiden har helt klart vært den største utfordringen i prosjektet, men takket være et godt samarbeid med effektive beslutningsprosesser mellom byggherre, entreprenør og leie-
takeren av bygget, gikk det veldig bra, sier han.

Suleiman forteller at Lønnheim Entreprenør tidlig i prosessen kom inn i forhandlinger med Wenaasgruppen og brukte cirka et halvt år på å framforhandle en totalentreprise. I slutten av juni 2013 gikk spaden i jorda. Arkitekt har vært Terje Rørby. Bygget er oppført med bærende stålkonstruksjoner og sandwichelementer. Inngangspartiet er preget av en glassfasade på cirka 300 kvm som hilser de besøkende til kongressenteret velkommen.

Storslått vestibyle
Den store vestibylen er selve kjernen i bygget. Her har leie-
takerens interiørarkitekt fått god mulighet til å utfolde seg. Tak og vegger er sorte, og gulvet er av sort granitt, og gir et eksklusivt inntrykk. Selv om rommet er stort, er vestibylen preget av en dus og rolig atmosfære med dempet akustikk. Her er det moderne eleganse som råder.

Krevende stålentreprise
– Fasadeelementene er standard utforming, men bygget er påpyntet med profilerte beslag og en glassfasade, sier Suleiman. Entreprenøren har selv utført alt arbeid med betong, tømmer og montasje av sandwichelementene. Også stålleveransen, inklusiv prosjektering, er gjennomfør «inhouse» gjennom Lønnheim Stål.

– Det har vært en svært omfattende stålentreprise med enorme konstruksjoner. Selve hallen er søylefri og bæres av gitterdragere på hele 70 meter. Det har krevd god koordinering under montasjearbeidet slik at vi har unngått å sperre for andre arbeider i bygget, forklarer prosjektlederen. Hele byggets bærekonstruksjon er av stål. Taket er levert av Lett-tak. Inn-
vendige vegger er prefabrikkerte betongelementer i første etasje og gipsvegger i andre etasje.

Måtte støpe gulv før bygget var tett
Wenaas kongressenter er fundamentert rett på sandbunn, og det måtte i prosjekteringsarbeidet legges til grunn seismiske laster.

– Det var et krav både ut fra plassering av tomta på Gardermoen og de rådende grunnforholdene, sier Suleiman. Fundamentet er banketter og ringmur med brystningselementer av prefabrikkert betong. Han forteller at den største utfordringen i prosjektet var å få støpt gulvarealet ved juletider i fjor før kulda satte inn for fullt.

– Det var tøffe tider som krevde mye ressurser og god plan-
legging, og vi fikk virkelig bruk for våre kunnskaper og erfaring. Det var ien tid da bygget ikke var tett og med den korte bygge-
tiden kunne vi ikke risikere å vente på at telen kunne slå til på Gardermoen. Dette var en operasjon som krevede mye midlertidig tetting og oppvarming av bygget, sier han.

Wenaas kongressenter er koblet til fjernvarmenettet, og det er vannbåren varme i hele bygget. I vestibylen og toalettavdelingen er det lagt vannbåren varme i gulvet. Ellers er bygget utstyrt med radiatorer. Det tekniske rommet i andre etasje er mildt sagt av imponerende dimensjoner og de tekniske entreprisene har vært store i prosjektet. Bygget har oppnådd energiklasse B.

Prosjektet har også innbefattet opparbeiding av uteområdet med gangveier, fortau og grøntareal i tillegg til store parkeringsplasser rundt øst-, nord- og vestfasaden med romslig kapasitet.

Prestisjeprosjekt for Lønnheim Entreprenør
Det er ingen tvil om at Wenaas kongressenter har vært et prestisjeprosjekt for Lønnheim Entreprenør.

– Dette er den største enkeltkontrakten Lønnheim Entreprenør har hatt og tilknytningen til Gardermoen og den store trafikken som er her, gjør det spesielt. Det er gøy å være med å skape et bygg som blir godt synlig. Det har vært veldig mange besøkende på hotellet som har fulgt med nøye med under byggeperioden, sier Suleiman.

Allerede 8. august var det klart for det første store arrangementet i kongressenteret. Da var det klart for en stor motemesse, og trolig kommer det nå til å gå slag i slag i bygget de besøkende kommer til å kjenne som The Qube. Nordic Choice Hotels har sammen med byggherre Wenaas-gruppen investert 230 millioner kroner i utbyg-gingen av kongresshallen.

– Utgangspunktet for utbyggingen av The Qube har vært å legge grunnlaget for at Clarion Hotel & Congress Oslo Airport skal fremstå som det ledende hotellet på Østlandet for kongresser, konferanser og messer. Vi er ekstremt fornøyd med resultatet og er sikre på at vi har bygget for framtiden, sier Kjell Vidar Myrann, teknisk sjef i Wenaasgruppen.


Flere prosjekter